Huizenzoekers kiezen voor huurhuis

9 juni 2010

Houten – Huizenzoekers kiezen tegenwoordig liever voor een huurhuis dan een koophuis, aldus de Stichting Tijdelijk Twee Woningen. Potentiële huizenkopers worden onzeker gemaakt door de discussies over afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en de aangekondigde bezuinigingen.

De Stichting Tijdelijk Twee Woningen helpt in betalingsnood verkerende twee huizenbezitters bij het tijdelijk verhuren van de oude woning en het vinden van een betrouwbare huurder. Dit doen zij namens banken. Sinds de start van de stichting, een paar maanden geleden, hebben zich via de banken als zo’n 150 twee huizenbezitters gemeld. De afgelopen weken melden zich dagelijks tientallen potentiële huurders, dit maakt dat er voor de tijdelijke woningen gemiddeld al binnen twee weken een geschikte huurder is gevonden.

Volgens woordvoerder Luke Liplijn van de stichting nemen veel huiseigenaren een afwachtende houding aan, uit angst voor stijgende hypotheeklasten en moeilijkere verkoopbaarheid van hun woning. Ook het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) waarschuwde onlangs voor de impact van eventuele uitvoering van de verkiezingsprogramma’s op de woningmarkt. De EIB geeft aan dat, bij afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, de bouwproductie wel eens met 10 tot 30 procent zou kunnen dalen. Dit zou niet alleen van grote invloed zijn op de woningprijzen en de maanlasten, maar ook op de portemonnee van bijvoorbeeld gemeenten en bouwbedrijven.

 Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Taxatiekosten

Er is geen vaststaand tarief voor een taxatie, dus de taxatiekosten variëren per taxateur.