Huizenveilingen worden aangepakt

5 mei 2009

HOUTEN – De drempel voor particulieren om mee te bieden op executieveilingen wordt lager en executieveilingen van huizen worden grootschaliger. De gezamenlijke Nederlandse banken hebben dit besloten om zo de lage prijzen bij gedwongen huisverkopen omhoog te krijgen.

Vorig jaar waren er ongeveer 2000 executieveilingen in Nederland. Als de recessie zo doorgaat, verwachten analisten een toename van dit aantal.

Vrijwel alle Nederlandse geldverstrekkers zijn sinds begin dit jaar samen met notarissen en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie, in overleg om de veilingen te verbeteren.

Aloys Smeets die namens ABN AMRO deelneemt aan het overleg zegt: “Voor het eerst is er consensus onder banken over dit soort dingen. Vroeger zagen we elkaar alleen als concurrenten. Door de problemen die we kunnen verwachten, zijn we nu collega’s.”

Uit onderzoek bleek onlangs dat een huis die op een executieveiling wordt verkocht, 37 procent minder opbrengt dan de marktwaarde. Hypotheekgevers en banken blijven hierdoor vaak achter met een flinke restschuld.

De eerste stap die gezet wordt om betere opbrengsten te verwezenlijken is om alle panden naar zestien regioveilingen te brengen en niet langer naar kleine lokale veilingen. Er komen namelijk meer bieders af op deze regioveilingen. Tot nu toe waren er meer dan 35 kleine lokale veilingen.

Dit jaar moet de overgang naar grotere veilingen worden afgerond. “We hebben er geen cijfers over, maar de ervaring leert dat de prijzen op regioveilingen hoger zijn”, zegt directeur Hypotheken bij ING Peter-Paul Wekking.

Banken willen ook dat er meer particulieren naar de veilingen komen. Nu komen er vooral professionele handelaren naar de openbare verkopingen. Die spelen elkaar de bal soms toe volgens Smeets. Particulieren werden zelfs weggepest in het recente verleden. “Er zijn veilingen waar je de intimidatie kunt voelen”, aldus Smeets.

Bron: Financieele Dagblad 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekakte

De hypotheekakte een notariële akte waarmee het recht van hypotheek gevestigd wordt. In de hypotheekakte worden onder andere de naam van de geldgever en geldnemer opgenomen, gegevens van de notaris …