Huizenprijzen verschilden nog nooit zo per gemeente

26 maart 2019

Had je als koper afgelopen jaar een huisje in Blaricum op het oog, dan moest je flink wat geld meenemen. De gemiddelde woningprijs lag daar het hoogst, op ruim €900.000, tegenover zo’n €142.000 in ’t Groningse Delfzijl, de goedkoopste stad qua huizenprijzen. Hoe zit dat in de rest van het land?

€7,5 ton verschil

Het Centraal Bureau voor Statistiek deed samen met het Kadaster onderzoek naar de gemiddelde woningprijzen per gemeente in 2018. Nog nooit zat er zo’n groot verschil tussen de duurste en de goedkoopste woonplaats wat dit betreft. In Blaricum betaal je ruim 6,3 keer zoveel als in Delfzijl voor een huis en zit er maar liefst €7,5 ton tussen deze twee uitersten.

Randstad vs. grensgemeenten

Landelijk steeg de gemiddelde verkoopprijs natuurlijk ook flink. De oververhitting op de huizenmarkt zorgde er afgelopen jaar voor dat deze prijs op €287.000 kwam te liggen. In 2017 was dit nog een heel ander bedrag, namelijk ruim €265.000. Een vaste trend is wel dat de huizenprijzen in de Randstad en in Noord-Brabant hoger liggen dan in de grensgemeenten.

Top 5

De gemeenten waar de duurste huizen zijn verkocht verrassen je vast niet. In deze plaatsen staan nauwelijks goedkope flatjes die de gemiddelde woningprijs drukken. In de top 5 staan, in volgorde van 1 naar 5: Blaricum, Laren, Bloemendaal, Wassenaar en Heemstede. De top 5 van de gemeenten waar de woningen het goedkoopst werden verkocht, is compleet in het Hoge Noorden te vinden: Delfzijl, De Marne, Pekela, Oldambt en tot slot Den Helder.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Overnamebeding

Bij overlijden van de ene eigenaar krijgt een mede-eigenaar het recht om het aandeel van de ander(en) in de gezamenlijke eigendommen over te nemen. Dit wordt een overnamebeding genoemd.