Klik hier om WhatsApp te openen

Huizenprijzen stijgen verder

NIEUWEGEIN – De huizenprijzen in Nederland zijn in het tweede kwartaal verder gestegen. Ten opzichte van het eerste kwartaal nam de prijs gemiddeld met 2,2 procent toe. Dat heeft de makelaarsorganisatie NVM woensdag bekendgemaakt.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn de prijzen met 4,2 procent toegenomen. Een gemiddelde woning kost op dit moment 248.000 euro. De oplopende hypotheekrente baart de NVM grote zorgen. Daardoor komt de betaalbaarheid van woningen onder grote druk te staan.

Volgens Ger Hukker, de nieuwe voorzitter van de NVM, beperken de problemen zich niet alleen meer tot de huishoudens met één salaris. "Ook voor tweeverdieners wordt het steeds moeilijker om zonder hulp van ouders of eigen middelen een huis te kopen", aldus de NVM-voorzitter.

De oplopende huizenprijzen worden niet gecompenseerd door de stijging van de inkomens, zo stelt Hukker. Dit kan leiden tot stagnatie van doorstroming op de huizenmarkt.

In tegenstelling tot voorgaande kwartalen is het topsegment van de woningmarkt in het tweede kwartaal het sterkst gestegen. Dure woningen werden 2,9 procent meer waard, terwijl goedkopere woningen bleven steken op een toename van 1,9 procent. De duurdere vrijstaande woningen werden zelfs 5,7 procent meer waard.

"Mensen die het wel konden betalen, maar niet wilden betalen maken een inhaalslag. Zij hebben een aantal jaren de kat uit de boom gekeken", aldus Hukker. Deze groep laat zich nu vooral leiden door de economische groei en de gunstige arbeidsmarkt om te kiezen voor een duurdere woning.

Op regionaal niveau lieten de huizenprijzen het afgelopen kwartaal een sterk verdeeld beeld zien. In de regio Amsterdam stegen de prijzen het meest met 5,5 procent.

Hukker spreekt van een verstoorde woningmarkt. Een derde van de woningen daar zijn de afgelopen periode boven de vraagprijs verkocht. "Daar gebeuren gekke dingen", aldus Hukker.

De regio Eindhoven presteerde in het tweede kwartaal het slechtst met een prijsdaling van 1 procent.

 

Bron: ANP 

Waarmee kunnen we je helpen?