Huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht

27 augustus 2018

Een van de taken van de economen die werken bij de Rabobank, is het voorspellen van de prijsontwikkelingen op de woningmarkt. Eerder dit jaar gaven ze een bepaalde prognose, die ze inmiddels naar boven toe moeten bijstellen: kopers overbieden namelijk vaker dan verwacht.

Te weinig keus

Waar eerder nog werd uitgegaan van een prijsstijging van 8% van de koopwoningen dit jaar, heeft de Rabobank dit percentage moeten aanpassen: woningen zijn dit jaar al 8,7% duurder geworden. Dit terwijl de verkoop van huizen juist achterblijft. De hoge woningprijzen ondermijnen het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt, zodat er steeds minder huizen worden verkocht. Dit komt ook doordat er simpelweg te weinig woningkeuze is voor starters én doorstromers.

10% minder

De nieuwbouwmarkt houdt de vraag met geen mogelijkheid bij, de laatste maanden was er zelfs een daling van het aantal verleende nieuwbouwvergunningen. In het tweede kwartaal werden er zo’n 10% minder huizen verkocht als een jaar eerder in dezelfde periode. Vooral in de grote steden liepen de verkopen terug, alleen in Groningen werden er meer huizen verkocht dan voorheen.

Vorig jaar

2017 vormde een uitzondering op de voorgaande jaren, er was echt een piek op de woningmarkt, daarom kunnen we nog steeds stellen dat er (vergeleken met andere jaren) heel veel huizen zijn verkocht dit jaar, in 2018. Toch zijn de voorspellingen somber: de Rabobank gaat voor dit hele jaar uit van 225.000 verkopen, dat zijn er ruim 17.000 minder dan in 2017.

Senioren vooral wantrouwend

De groep die het meeste leidt onder de krappe woningmarkt en de hoge huizenprijzen, zijn de starters, de verwachting is dat hun aandeel in de koopwoningmarkt het komende jaar flink gaat afnemen. Maar volgens de Vereniging Eigen Huis zijn het op dit moment niet de starters, maar de ouderen die het minste vertrouwen hebben in de huizenmarkt. Vorig jaar gaf nog maar 14% van de senioren aan dat ze het een slecht moment vonden om een huis te kopen, nu maar liefst 40%.

 

 

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Volmacht

Een volmacht is een schriftelijke verklaring waarmee je een ander de bevoegdheid geeft om bepaalde (rechts)handelingen te verrichten voor je.