Huizenprijzen stijgen, maar minder hard

20 maart 2019

Het Economisch Bureau van de ING bracht vrijdag een nieuw rapport uit over de woningmarkt. Wat de nabije toekomst betreft zijn ze vrij zeker: de huizenprijzen zullen stijgen, maar steeds minder hard én er zullen minder en minder woningen worden verkocht.

ING vs. ABN Amro

In het jaar 2018 zijn de huizenprijzen de pan uit gerezen: in december lagen de prijzen 8,4% hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De verwachting is dat die toename in prijs dit jaar al flink minder zal zijn. Voor 2019 verwachten de economen van de ING een prijsstijging van zo’n 4,5%. In 2020 vlakt het nog verder af, zo onderbouwen ze, naar 2,5%. Het economisch bureau van de grootbank ABN Amro kwam al eerder dit jaar met redelijk vergelijkbare cijfers, al gaan zij uit van een minder hevige daling. Zij verwachten voor 2019 een prijsstijging van 6% en voor 2020 een afname naar 4%.

Minder verkochte woningen

Een belangrijk gevolg van de aanhoudende prijsstijgingen is dat er steeds minder woningen betaalbaar zijn voor een steeds grotere groep. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de verkopen zullen dalen. Het Economisch Bureau van de ING houdt er rekening mee dat er dit jaar nog zo’n 210.000 huizen worden verkocht, maar dat dit aantal in 2020 onder de 200.000 zal zakken.

Vergrijzing

Niet alleen de prijsstijgingen zorgen ervoor dat er steeds minder woningen van eigenaar wisselen, het komt ook door de vergrijzing in ons land. Ouderen zijn niet zo geneigd tot verhuizen, die blijven het liefst lang op één plek wonen. Daarnaast is het voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen omdat de regels zijn aangescherpt voor het verkrijgen van een hypotheek, vooral in het nadeel van deze jongste groep op de woningmarkt.

Wie is de starter?

Het onderzoek van de ING heeft nog iets verder ingezoomd op de starter. Zo bestaat deze groep voor 63% uit personen van 30 jaar of ouder, de gemiddelde leeftijd waarop het eerste huis wordt gekocht is flink gestegen. Zes jaar geleden bijvoorbeeld, was nog maar 41% van de starters met een eerste koopwoning dertiger. Ook is inmiddels 66% van deze groep van het vrouwelijk geslacht en heeft ze (minimaal) een afgeronde hbo-opleiding.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Pandhouder

De pandhouder is de crediteur.