Klik hier om WhatsApp te openen

Huizenprijzen stijgen harder buiten Randstad

Waar is de gekte op de woningmarkt het grootst? ‘Amsterdam!’ zouden velen direct antwoorden. De recent gepubliceerde kwartaalcijfers van huizenmarktdienstverlener Calcasa laten iets anders zien. Juist in de regio stijgen de huizenprijzen het hardst en neemt de krapte toe.

Er gaat niets boven Groningen

In welke gemeente (met minimaal 5.000 inwoners) zijn de huizenprijzen dit jaar het sterkst gestegen? In de stad Groningen, daar namen de prijzen ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 11,6% toe. In Amsterdam daarentegen was een huis gemiddeld ‘maar’ 5,7% duurder dan vorig jaar. Ondanks de coronacrisis liggen de woningprijzen in heel Nederland gemiddeld 8,9% hoger dan eind derde kwartaal 2019.

Woningprijs in provincie neemt toe

Als we kijken naar de prijsstijgingen per provincie, zien we ook een kentering. Waar Noord-Holland eerder de lijst aanvoerde, hangen ze nu onderaan (met 7,9% prijsstijging). Groningen staat bovenaan (met 11,3%) en Noord-Brabant en Flevoland volgen snel. Er lijkt dus een trek op gang te komen naar meer provinciale steden en rurale gebieden. Dat is ook helemaal niet zo gek:

Sinds het dieptepunt qua woningmarktprijzen in 2013, zijn de huizenprijzen gemiddeld met 58% toegenomen. In grote steden ligt dat percentage nog veel hoger. In Amsterdam stegen de prijzen zo’n 92%, in Utrecht met 88% en in Rotterdam met 85%. De recordprijzen in de Randstad maken dat steeds minder mensen een huis kunnen betalen. Ze trekken naar andere delen toe, waar de vraag toeneemt en daarmee de prijzen, zoals je nu in bijvoorbeeld Noord-Brabant en Groningen ziet gebeuren.

Transactiecijfers & inwoneraantal

Calcasa onderbouwt die trek naar omliggende gemeenten en provinciale steden ook met transactiecijfers. Er worden steeds meer huizen buiten de grote Randstad-steden gekocht. Dit blijkt ook uit het teruglopende inwoneraantal van de vier grote steden. Daarnaast zie je dat de doorlooptijd (het aantal dagen dat een huis wordt aangeboden op de markt voordat het verkocht is) een stuk sneller terugloopt in buitengebieden dan in grote steden.

Andere woonwensen

De coronapandemie draagt natuurlijk ook bij aan de trendverschuiving. Woningzoekenden hechten in deze tijden van thuiswerken en beperkt sociaal verkeer buitenshuis veel waarde aan extra leefruimte en buitenruimte. De woonwens is duidelijk aan het verschuiven van een appartement in de stad naar een eengezinswoning daarbuiten.

Waarmee kunnen we je helpen?