Huizenprijzen sinds 2008 onafgebroken gedaald

28 september 2011

HOUTEN – Sinds medio 2008 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen vrijwel onafgebroken gedaald. In augustus 2011 lagen de huizenprijzen gemiddeld 8,5% lager dan drie jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de vier grote Nederlandse steden zijn de huizenprijzen wel minder sterk gedaald dan in de rest van het land. Van deze vier steden was in augustus de prijsdaling in Utrecht het minst sterk. Daar waren bestaande koopwoningen gemiddeld slechts 2% goedkoper dan drie jaar geleden. Van de vier grote steden werd in Den Haag de grootste prijsdaling genoteerd, van maarliefst 7%.

Ook in de meeste andere steden met een inwonertal boven de 100.000 daalden de prijzen gemiddeld minder hard dan in de rest van Nederland. Echter was in acht steden de prijsdaling groter dan 8,5%. Eén van de uitschieters was Ede met een prijsdaling van ruim 19% ten opzicht van drie jaar eerder. Ook in Eindhoven was prijsdaling groot, hier daalde een bestaande koopwoning gemiddeld 13% in prijs.

Het CBS noemt het opvallend dat de prijsdaling in Amsterdam beperkt is gebleven. Dit omdat de huizenprijzen in Amsterdam extremer op fluctuaties reageren dan dit in de rest van Nederland het geval is. In 2009 bijvoorbeeld, toen de Nederlandse economie met liefst 3,5% kromp, was de prijsdaling in Amsterdam bovengemiddeld. In 2010, toen de Nederlandse economie weer groeide, was er in Amsterdam sprake van lichte prijsstijgingen, waar deze elders in Nederlands nog lager waren dan een jaar eerder.  

Bron: CBS

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Horizontaal eigendom

Horizontaal eigendom is een aandeel in een gebouw met de bijbehorende grond met toebehoren, ook wel appartementsrecht genoemd. Het beheer van de gemeenschappelijke ruimte van het gebouw is gereglementeerd door …