Huizenprijzen in 2008 gedaald

20 januari 2009

HOUTEN – Volgens voorlopige cijfers is de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning vorig jaar met 1,8 procent gedaald tot 233.000 euro.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft donderdag bekendgemaakt, dat de prijsdaling in het vierde kwartaal van 2008 uitkwam op 2,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal. “De effecten van de kredietcrisis waren vooral in het laatste kwartaal van 2008 duidelijk voelbaar op de woningmarkt. Voor het eerst sinds 1990 was er sprake van een aanmerkelijke daling van de huizenprijzen”, aldus de makelaarsorganisatie.

Slechts één op de zes huizen in de verkoop, werd in het afgelopen kwartaal verkocht. Dit was in het derde kwartaal nog één op de vier huizen. Volgens de NVM is het sterk afgenomen consumentenvertrouwen hiervan de grootste oorzaak.

Goedkopere huizen hebben minder last van de negatieve effecten van de kredietcrisis. Het zijn vooral de duurdere huizen die moeilijker verkoopbaar zijn. Verwacht wordt dat de huizenprijzen dit jaar met ongeveer 5 procent gaan dalen.

NVM-topman Ger Hukker stelt dat de huizenprijzen uiteindelijk wel weer gaan stijgen. Het bezit van een eigen woning is op de lange termijn altijd een goede belegging gebleken volgens de topman. Het levert namelijk aanzienlijk meer rendement op dan bijvoorbeeld een spaarrekening.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Minute

Een minute is een originele akte, die wordt opgemaakt en bewaard door een notaris.