Huizenprijzen dalen verder aldus IMF

1 oktober 2009

HOUTEN – Uit nieuwe schattingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijkt dat de daling van de huizenprijzen de bodem nog niet hebben bereikt in Nederland. Dit strookt met de trend die op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te zien is. De laatste paar maanden dalen de huizenprijzen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar aldus het CBS.

Opvallend aan de cijfers van het IMF is dat de daling van de huizenprijzen in Nederland aanzienlijk sterker is dan de van de andere Westerse landen. Het IMF baseert zich op de daling van huizenprijzen in voorgaande periodes van economische achteruitgang waarbij de huizenprijzen in Nederland met zo'n 20% daalden.

Ook als rekening wordt gehouden met specifieke Nederlandse omstandigheden zoals de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens, de verwachte hypotheekrenteaftrek en de strikte bepalingen voor woningbouw, verwacht het IMF een verdere prijsdaling. Deze prijsdaling is dan echter wel meer in lijn met de andere onderzochte landen en zal dus niet zo sterk zijn als de voorspelde 20%.

Het gehele rapport van het IMF is terug te lezen in de nieuwe editie van de World Economic Outlook.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Monument

Als een woning is ingeschreven in het (rijks)monumentenregister wordt het een monument genoemd. Als monument classificeert een woning van tenminste 50 jaar oud en van algemeen belang in verband met …