Klik hier om WhatsApp te openen

Huizenprijzen blijven stijgen

Het mag dan crisis zijn (of worden), op de woningmarkt is daar nog niets van te merken. Bestaande koophuizen waren in juli gemiddeld 7,4% duurder dan vorig jaar in dezelfde maand. Tevens zijn de prijzen alleen al de afgelopen vier maanden met 7,5% toegenomen. Sinds 2013 was er nog niet sprake van zo’n grote prijsverandering.

Hoogste niveau ooit

Het Centraal Bureau voor Statistiek en het Kadaster deelden recent bovenstaande opmerkelijke cijfers in de Prijsindex Bestaande Koopwoningen.  Sinds het dieptepunt van de vorige crisis in 2013, is er sprake van bijna ononderbroken stijgende lijn. De maand juli vormde daarop zéker geen uitzondering, met een gemiddelde koopsom van maar liefs €337.000,-. Dit is het hoogste niveau dat de index ooit heeft bereikt.

Gevolgen coronacrisis onzichtbaar

Om iets meer zichtbaar te maken van de stijgende lijn in woningprijzen: tegenwoordig ligt de koopsom van een gemiddelde woning maar liefst 49,7% hoger dan in 2013. De economische bloei van de afgelopen jaren is duidelijk zichtbaar in dit percentage.

De impact van de coronacrisis is nog compleet onzichtbaar in deze recente cijfers. Ergens logisch, want de gevolgen van een (economische) crisis is pas op een langere termijn echt meetbaar op de woningmarkt. Toch voorspellen experts dat ook in het derde kwartaal de huizenprijzen alleen maar zullen toenemen. Pas in het vierde kwartaal gaan de huizenprijzen wellicht iets dalen.

De huidige woningkoper

In de maand juli wisselden 22.571 woningen van eigenaar, wat neerkomt op een stijging van 7% ten opzichte van 2019. De huidige groep kopers en woningzoekers is meer homogeen dan voorheen, het zijn met name mensen die werken bij grote bedrijven, de overheid of in de zorg. Dit komt mede door de zogenaamde coronavragenlijsten die geldverstrekkers voorleggen aan personen werkzaam in door de crisis getroffen sectoren.

Waarmee kunnen we je helpen?