Klik hier om WhatsApp te openen

Huizenprijzen blijven oplopen verwacht ABN Amro

12 januari 2022

Recent publiceerde ABN Amro z’n driemaandelijkse woningmarktmonitor. Ze voorspellen mogelijke veranderingen op de Nederlandse huizenmarkt. Veel lijkt er dit keer echter niet te wijzigen: de woningprijs blijft de komende jaren stijgen, de hypotheekrente blijft per saldo laag en er gaan minder huizen worden verkocht.

Vertraagt de prijsstijging?

De grootbank raamt voor 2022 een prijsstijging van maar liefst 12,5% op de woningmarkt. Het jaar erop zal daar nog een krappe 5% bovenop komen. De toename vertraagt dus enigszins, zo lijken de onderzoekers van ABN Amro te voorspellen. Dit heeft onder andere te maken met de invloed van de lage hypotheekrente. Die leidde in het begin tot hogere huizenprijzen, maar dat ‘positieve’ effect is al doorgewerkt, dus zal op den duur weinig invloed meer hebben.

ABN Amro verwacht de forse prijsstijging op de huizenmarkt omdat de arbeidsmarkt krap blijft, met bijbehorende positieve loongroei. Ook verwacht de bank veel van het economisch herstel dat volgt op het beëindigen van de lockdownmaatregelen.

Van minder naar meer woningtransacties

In het afgelopen jaar al werden er 5% minder woningen verkocht dan in 2020. Wat voorspelt ABN Amro voor 2022? Ze verwachten dat het aantal huistransacties met nog eens 10% daalt dit jaar. Dit is geen blijvende trend, ze verwachten dat in 2023 juist 5% meer woningen worden verkocht dan in dit jaar.

Die 10% transactiedaling komt – zo onderbouwt de bank – vooral door de achterblijvende nieuwbouw: er staan bijna geen huizen te koop. Als er komende tijd goed in nieuwbouw wordt geïnvesteerd, zal het aantal woningverkopen in 2023 stijgen, precies zoals ze hebben berekend.

Kritiek op regeerakkoord

ABN Amro is, hoewel hoopvol over de nieuwbouwmarkt, niet heel blij met het recent gepresenteerde regeerakkoord. Want hoewel er nu een speciale minister is van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, heeft hij geen extra bevoegdheden, noch extra geld gekregen om echt verschil te maken. De bank had gehoopt op grote aanpassingen in het belastingregime voor huiseigenaren. Zo had de hypotheekrenteaftrek sneller kunnen worden afgebouwd, net als de wet-Hillen.Auteur: Francis Boer