Huizenmarkt koelt komend jaar ietsje af

19 november 2019

Waar er eerder door experts werd voorspeld dat de huizenprijzen komend jaar waarschijnlijk met 4% gaan stijgen, corrigeren ze dit percentage nu naar boven toe, de prijzen nemen toch wat harder toe dan verwacht, met ruim 4,5%. Hoe komt dit?

Blijvend woningtekort

Economen van de Rabobank, die recent deze correctie wereldkundig maakten, zien een heel duidelijk verband tussen het blijvende woningtekort en de nu toch hoger uitvallende prijsstijgingen. Ook helpt de aanhoudend lage hypotheekrente natuurlijk ook niet om de woningprijzen te laten dalen.

Stikstofcrisis

Het tekort aan huizen zal in Nederland voorlopig niet worden opgelost, vooral niet met de stikstofcrisis die voorlopig niet zomaar voorbij is. Toch vallen de prijsstijgingen nog relatief mee als je het vergelijkt met de afgelopen jaren. In 2018 bijvoorbeeld, namen de huizenprijzen met maar liefst 9% toe, en dit jaar zal het uitkomen op zo’n 6,7%.

Minder transacties

De woningmarkt komt verder op slot te zitten als we de economen van de Rabobank mogen geloven: waar er dit jaar nog 215.000 huizen werden verkocht, verwacht men dat er volgend jaar ‘maar’ 205.000 huizen van eigenaar wisselen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Eigen geld

Geld waarover je vrij de beschikking hebt om bijvoorbeeld een deel van de eigen woning te financieren of aan te wenden voor een optimale hypotheek.