Huizenkoper ziet niets in energielabel

31 juli 2008

RIJSWIJK – Ruim de helft van de huizenkopers denkt dat het energielabel weinig tot niets bijdraagt aan energiebesparing in Nederland.
 
Nog geen 40 procent denkt dat de bijdrage gering is. Dit is gebleken uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau EIM Stratus in opdracht van brancheorganisatie VBO Makelaar. Slechts 37,6 procent van de kopers van een woning zegt op de aanwezigheid van een energielabel te letten. Dat is volgens de onderzoekers opvallend want een ruime meerderheid let wel op het energieverbruik van de woning.

"Er zitten op dit moment helaas nog te veel haken en ogen aan het systeem om de consument vertrouwen te geven", aldus VBO Makelaar.

Andere makelaarsorganisaties, waaronder de NVM, hadden al eerder kritiek op het systeem. Volgens de NVM krijgen in de praktijk alleen woningenn die lang te koop staan een energielabel. Het label, dat duidelijk moet maken hoe goed of slecht een huis presteert op het gebied van energieverbruik, is sinds 1 januari verplicht voor woningen die meer dan 10 jaar oud zijn.

Echter als koper en verkoper afspreken dat ze het label niet nodig vinden, staat er geen sanctie op het ontbreken ervan.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Woningwet

Voorschriften voor de volkshuisvesting zijn opgenomen in de woningwet. De wet geeft voorschriften aan voor woningbouw en ook voor de geldelijke steun van gemeente en rijk voor woningbouw.