Huizenkoper overdrijft inkomen

18 augustus 2008

HOUTEN – Mensen die een nieuw huis gaan kopen overdrijven financiën om een hogere lening te krijgen. 

Veel starters overdrijven de werkelijkheid om op deze manier hun nieuwe huis te kunnen financieren. Zij vinden de norm van het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) – waarbij een hypotheek niet hoger mag zijn dan 4,5 keer het bruto jaarinkomen – te krap en proberen daardoor op veel manieren meer financiële ruimte te creëren.

Ze proberen bijvoorbeeld een positiever beeld te schetsen van het opleidingsniveau, de promotiekansen en de doorgroeimogelijkheden. Hierdoor kan de CHF-norm wel tot 5 à 6 keer het bruto jaarinkomen worden opgerekt. De adviseur heeft als taak door te vragen en overdreven vormen van de werkelijkheid door te prikken. Ook is de adviseur verantwoordelijk voor het bewaken van de norm en de consument te wijzen op het belang ervan.

De starters moeten namelijk uitkijken dat ze zichzelf later niet in de vingers snijden, omdat ze geen rekening hebben gehouden met de ontwikkelingen op de lange termijn. Ze staren zich blind op de (netto) woonlasten, maar kijken niet verder dan de rentevastperiode. Terwijl na de rentevastperiode de hypotheekrentes en de prijzen op de woningmarkt flink gestegen kunnen zijn, zoals nu het geval is. Hierdoor kunnen ze mogelijk hun woonlasten niet meer betalen en zijn ze gedwongen hun huis te verkopen.

Bron: Spits

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Zakelijke genotsrechten

Zakelijke genotsrechten geven recht op genot van een zaak. Genotsrechten worden ook wel gebruiksrechten genoemd. Zakelijke genotsrechten worden op onroerende zaken gevestigd door middel van het opmaken van een notariële …