Huizenbezitters verdiepen zich niet in hypotheekrente

28 maart 2008

HOUTEN – Zestig procent van de mensen met een koophuis weet niet of de huidige marktrente hoger of lager is dan zijn/haar eigen hypotheekrente. Slechts twintig procent houdt de rentestanden actief bij. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Postbank.

Mensen weten dat rentewijzigingen van invloed zijn op de maandlasten, maar verdiepen zich tegelijkertijd weinig in de mogelijkheden om voordeliger uit te zijn. Een ruime meerderheid denkt wel op zoek te gaan naar een gunstigere hypotheekrente wanneer de rentevastperiode afloopt.

Ouderen houden de actuele rentepercentages meer in de gaten dan jongeren. Maar als de rentevastperiode afloopt zijn het vooral de 40-minners die actief op zoek gaan naar de hypotheek met de voordeligste rente. Ongeveer de helft van de huizenbezitters weet hoeveel hypotheekrente hij of zij nu betaalt. Van de mannen kent 58 procent de rente uit het hoofd, tegen 45 procent van de vrouwen.

Iedereen weet dat schommelingen in de hypotheekrente van invloed kunnen zijn op de maandlasten, maar men verdiept zich tegelijkertijd weinig in de mogelijkheden om voordeliger uit te zijn. Een rentedaling van 0,2 procent bij een hypotheek van 200.000 euro levert bijvoorbeeld een bruto besparing van 400 euro per jaar op.

Op de website www.hypotheekrente.nl wordt een overzicht gepubliceerd van de hypotheekrentes van vrijwel alle hypotheekverstrekkers van Nederland. De rentes variërend van variabel tot 30 jaar vast worden hier dagelijks bijgehouden.

Wilt u voortaan op de hoogte blijven van de hypotheekrente of wilt u nu al gaan besparen op uw maandlasten? Neem dan een kijkje op https://www.hypotheekrente.nl/rente/!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Maximale hypotheek

Onder de maximale hypotheek wordt verstaan: hoeveel hypotheek je nodig hebt én hoeveel je kunt krijgen. De maximale te verstrekken hypotheek verschilt per hypotheekverstrekker. Maximale hypotheek: strengere regels De regels …