Huizenbezitters komen in betalingsproblemen

16 april 2009

HOUTEN – Eén op de twintig huizenbezitters komt dit jaar mogelijk in de betalingsproblemen met betrekking tot de hypotheek. De oplopende werkloosheid is hier de belangrijkste oorzaak van.

Dit blijkt uit cijfers van een risicoanalyse van ING. In 2009 en 2010 neemt het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen flink toe. Tussen de 100.000 en 140.000 huizenbezitters dreigen door de financiële crisis de hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen.

ING heeft 16 procent van de Nederlandse hypotheekmarkt in handen. ING denkt dat vijf procent van haar klanten de komende twee jaar een betalingsachterstand oploopt. Dat is drie keer zo veel als een jaar geleden.

Uiteindelijk zullen de meesten wel betalen verwacht ING. Wanneer één op de twintig klanten hun hypotheeklasten meer dan drie maanden niet meer zouden betalen, kost dat de bank tussen de 150 en 190 miljoen euro.

De Rabobank heeft geen inschatting gemaakt over het aantal mogelijke klanten die betalingsproblemen zouden krijgen. Wel wordt het aantal gedwongen verkopen bijgehouden door de bank. Naar schatting zijn dat er dit jaar 4000, wat een verdubbeling is ten opzichte van vorig jaar.

Bron: Volkskrant

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke financiering om de periode tussen aan- en verkoop te overbruggen. Dit krediet is benodigd als je de koop van een nieuwe woning geheel of gedeeltelijk …