Huizen in trek – toename verkoop met ruim 6 procent

17 november 2016

De woningverkoop steeg in oktober met 6,2 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. In totaal verwisselden vorige maand 17.339 woningen van eigenaar.

Twee-onder-een-kapwoningen populair

Net als in de afgelopen maanden waren alle woningtypen in trek. Vooral twee-onder-een-kapwoningen waren met een verkoopstijging van iets meer dan 12 procent populair. Bij vrijstaande woningen was te verkooptoename met 1,2 procent het geringst.

Daling transacties in provincies

Het aantal transacties daalde in Utrecht (-7,2 procent), Groningen (-5,6 procent) en Noord-Holland (-3,6 procent). De afname is die landsdelen heeft vooral te maken met de overspannen woningmarkt in de steden Amsterdam, Utrecht en Groningen. In die plaatsen houdt het koopwoningaanbod de vraag bij lange na niet bij.

Overspannenheid op markt

In Amsterdam en Utrecht daalde het aantal huizen dat te koop staat in vier jaar tijd met respectievelijk 65 procent en 68 procent. In heel Nederland nam het aanbod in hetzelfde tijdsbestek met 33 procent af tot ongeveer 184.000 te koop staande woningen nu. Dat blijkt uit cijfers van Calcasa, technologiebedrijf gericht op de vastgoedmarkt.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Spaarloon

Sinds 1 januari 2006 kun je kiezen om mee te doen met de reeds bestaande spaarloonregeling of met de nieuwe levensloopregeling. Je kunt niet aan beide regelingen tegelijk meedoen. Je werkgever is …