Huizen gemiddeld 9% duurder dan in 2017

28 januari 2019

Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte vrijdag cijfers bekend over de prijsontwikkeling van te koop staande woningen in 2018. Wat we hieruit vooral mogen concluderen: de woningmarkt is inmiddels compleet hersteld van de kredietcrisis die tien jaar geleden begon.

Hoogtepunten

Vergeleken met het dieptepunt van de crisis, in 2013, ligt de gemiddelde woningprijs nu maar liefst 33% hoger. 2018 was een jaar van ‘hoogtepunten’ en records. Zo bereikte de prijs van een gemiddeld koophuis een nieuw hoogtepunt in mei, toen het boven het recordniveau van augustus 2008 uit kwam. Sinds dit record in mei zijn de prijzen alleen maar verder doorgestegen, in december lagen ze alweer 5% hoger ten opzichte van het vorige hoogtepunt.

Signalen

Over het hele jaar genomen zijn de prijzen van koopwoningen fiks gestegen, huizen zijn gemiddeld 9% duurder dan het jaar ervoor. Het is maar één van de signalen dat wijst op een gespannen, oververhitte woningmarkt. Het is specifiek te merken aan de prijzen van nieuwbouwwoningen, die ten opzichte van 2017 met maar liefst 17% stegen.

Minder verkoop

Naast de stijging van de gemiddelde woningprijs is er nog een signaal dat wijst op een krappe woningmarkt. Het aantal verkochte woningen liep vorig jaar namelijk flink terug ten opzichte van 2017. Er werden 19.434 huizen verkocht, wat neerkomt op zo’n 10% minder dan het jaar ervoor.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

VBO Makelaar

VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars in onroerend goed. Hierbij zijn ruim 1000 makelaars aangesloten. De VBO-makelaars worden permanent getoetst om hun vakkennis bij te houden. Om de kwaliteit …