Huiseigenaren positiever over woningmarkt

24 september 2012

HOUTEN – Huizenbezitters worden langzaamaan weer positiever in hun speculaties over de woningmarkt. Uit de meest recente woonindex van de ING blijkt dat huizenbezitters dit kwartaal voor het eerst in een jaar tijd minder somber zijn over de ontwikkelingen in de markt.

Huiseigenaren zijn met name positiever geworden over het aantal woningen dat volgens hen verkocht zal worden in de komende maanden. Verwachtingen met betrekking tot de persoonlijke financiële situatie zijn onveranderd gebleven.

De algehele opinie mag dan iets positiever zijn dan deze de afgelopen maanden geweest is, nog altijd zijn meer Nederlandse huizenbezitters negatief over de huizenmarkt dan positief. Zo’n 70% van hen denkt dat de eigen woning minder waard is geworden als gevolg van de crisis. Ook is er nog 3% van hen dat verwacht dat, ondanks alle problemen op de woningmarkt, de waarde  van de woning tocc verder is opgelopen.

Meer dan de helft denkt dat de waarde van de woning nog altijd hoger is dan de uitstaande hypotheekschuld. 25% verwacht zogenaamd ‘onder water te staan’, wat betekent dat de uitstaande hypotheekschuld hoger ligt dan de waarde van de woning.

Voor starters is er sinds de scherpere regels voor hypotheekrenteaftrek zoals deze in het lenteakkoord werden opgesteld, het een en ander veranderd. Hierdoor wordt een deel van hen gedwongen om hun plannen aan de passen. 20% van de starters verwacht dat de beperkingen aangaande het mogelijk te lenen bedrag ervoor zullen zorgen dat zij de komende jaren niet in staat zullen zijn om een eigen huis te kopen. Een ruime 40% gaf aan dit jaar nog over te willen gaan tot de aankoop van een woning, om zo nog van de oude regelgeving gebruik te kunnen maken.

Bron: NU.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gerichte aankoopopdracht

Een gerichte aankoopopdracht is een opdracht tot aankoop van een bepaald object met een vooraf bepaalde prijs.