Huiseigenaren overschatten eigen hypotheekkennis

29 april 2015

HOUTEN – Huiseigenaren hebben minder kennis van hypotheken dan zij zelf denken. Dit blijkt uit een onderzoek van hypotheekverstrekker MUNT Hypotheken. Voor het onderzoek zijn 1080 huiseigenaren met een hypotheek ondervraagd.

Ruim driekwart van de respondeten geeft aan dat zij hypotheektermen volledig of grotendeel begrijpen. Na toetsing blijkt echter toch dat kennis over belangrijke termen en regels bij hen ontbreekt.

"Dit brengt met zich mee dat huizenbezitters hun hypotheek niet volledig inzichtelijk hebbeb. Met alle risico's van dien, bijvoorbeeld als zij hun hypotheek willen oversluiten", aldus Jet Wesseling van MUNT Hypotheken.

Veel respondenten zeggen te weten van de begrippen 'annuïteitenhypotheek' en 'lineaire hypotheek' betekenen. In praktijk merkt men bij MUNT Hypotheken echter dat er vaak verwarring ontstaat over het verschil tussen deze twee hypotheekvormen. 

Ook de regels rondom de hypotheekrenteaftrek zijn vrij onbekend. Driekwart van de ondervraagden is in de veronderstelling dat een huizenbezitter ten alle tijden kan profiteren van hypotheekrenteaftrek. Dit is echter niet het geval. 

Ruim 93% pleit voor vereenvoudiging van hypotheekinformatie. Respondenten geven aan dat termen niet onnodig complex moeten zijn.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Executiewaarde

De executiewaarde is de verwachte opbrengst van de woning bij een gedwongen verkoop op een openbare veiling. De executiewaarde van een woning ligt meestal rond de 90% van de geschatte prijs die de woning op zou brengen …