Huiseigenaar verhuurt steeds vaker woning

15 april 2009

HOUTEN – Huizen die moeilijk verkocht worden en daarom worden verhuurd door de huiseigenaren, worden mogelijk nooit meer verkocht. Als huurders er niet uit willen hoeft dat vaak ook niet.

De Nederlandse Woonbond, belangenvereniging voor huurders en belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwen hiervoor. Volgens de organisaties wordt het dreigende conflict tussen woningbezitter en huurder flink onderschat. Geschat wordt dat inmiddels duizenden woningen worden verhuurd op basis van goed vertrouwen, exacte gegevens ontbreken echter. De laatste maanden stijgt het aanbod van huurwoningen fors. Er wordt een verdere toename verwacht de komende tijd als gevolg van de dalende huizenprijzen.

“Al die mensen die nu een huurder nemen in de oude woning, omdat die niet verkocht kan worden, gaan doorgaans een huurcontract voor onbepaalde tijd aan. Ook al hebben ze daar zelf in andere contracten expliciet andere afspraken over gemaakt”, zegt Hans Roseboom van de Woonbond. Huiseigenaren denken vaak dat de rechter hen wel gelijk zal geven, omdat het onredelijk is, maar dit is meestal niet het geval. Vaak zal de rechter de huurder in het gelijk stellen.

De verhuur van een nieuw gekochte woning voor bepaalde tijd is de enige uitzondering. Toch zijn er hierbij ook een aantal valkuilen waardoor de huurder toch recht kan krijgen op verhuur voor onbepaalde tijd. De VEH is er onlangs nog achter gekomen dat gemeenten op basis van de leegstandswet ook particulieren een vergunning moeten geven voor tijdelijke verhuur. De eerste reacties van de gemeenten waren echter niet erg hoopvol. “Er werd meteen gereageerd dat ze het te veel werk vinden. We vermoeden dat weinig particulieren er gebruik van maken momenteel”, zegt de woordvoerder van de VEH.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Nabestaandenlijfrente

Met de nabestaandenlijfrente regel je financiĆ«le zekerheid voor de nabestaande(n) na je overlijden. De nabestaandenlijfrente is een lijfrente, die in gaat bij overlijden van de belastingplichtige, zijn partner of gewezen …