Huis opknappen is in trek

19 februari 2009

HOUTEN – Uit de Woonindex van Woonkennis blijkt dat bijna één op de drie Nederlanders erover denkt om dit jaar het huis te verfraaien. Precies 31 procent heeft concrete of vage plannen om het huis op te knappen, dat is twee procentpunt meer dan eind 2008.

Groot onderhoud en verbouwingen aan de woning zijn vaak ontzettend duur. Maar het huis opknappen om het een nieuwe uistraling te geven, brengt veel minder kosten met zich mee. Daarom speelt het inkomen bij het opknappen van het huis een kleinere rol dan bij grote verbouwingen en kan uw huis toch een heel ander uiterlijk krijgen.

Toch zijn het volgens het onderzoek vooral de hogere inkomens die het komende jaar aan de slag gaan met de opknapbeurt. Twintig procent van de inkomens boven de 3000 euro bruto per maand, gaat dit jaar zeker weten het huis verfraaien. Dit is bij de laagste inkomensgroep (minder dan 1675 euro) maar tien procent. Volgens de onderzoekers komt dit doordat vooral de lagere inkomens last hebben van de financiële crisis.

Het is ook zo dat bij grotere klussen huurders minder vrijheid hebben dan mensen met een koopwoning. Bij verfraaiing van de woning is er veel minder verschil tussen huurders en kopers, omdat het hierbij maar om kleine klussen gaat. Zo weet twaalf procent van de huurders zeker dat zij hun woning een opknapbeurt gaan geven en vijftien procent van de kopers weet dit zeker. Het is verder opvallend dat gezinnen met kinderen meer klusplannen hebben dan gemiddeld; achttien procent van deze groep mensen gaat zeker weten de woning opknappen.

Bron: Metro

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Langstlevende testament

Een langstlevend testament is een testament waarbij de langstlevende echtgenoot alles erft. Beide echtgenoten maken dus zo`n testament. De andere erfgenamen kunnen hun erfdeel in beginsel pas opeisen na overlijden van …