Huis met energielabel G levert 18.000 euro minder op

29 maart 2017

Heb je een koopwoning met het laagste energielabel, energielabel G? Dat is niet zo gunstig als je de woning wilt verkopen. Dan levert je huis namelijk gemiddeld 18.000 euro minder op.

Woning weg voor fors lager bedrag

De onderzoekers van de TIAS Business School bekeken de verkoop van bijna 58.000 woningen in de tweede helft van 2016. Ruim 32 procent van deze koopwoningen kende een gunstig en groen A- of B-energielabel. 15 procent werd verkocht met het rode F- of G-label. Die woningen zijn voor een fors lager bedrag verkocht, gemiddeld 18.000 euro. Kopers lijken te schrikken van de bijbehorende hogere energierekening. Bovendien staan huizen met een laag energielabel ruim zestig dagen langer te koop.

Wat is een energielabel?

Het energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig je huis is in verhouding tot vergelijkbare woningen. Label G is het minst zuinig, label A het meest zuinig. Bij de verkoop of verhuur van je huis is een definitief energielabel verplicht. Opvallend is dat het effect van het beste label minder groot is.

Hoe krijg je een beter energielabel?

Wil je een lager energielabel realiseren? Je kunt je woning energiezuiniger maken met bijvoorbeeld een goede isolatie, een nieuwere CV-ketel, ventilatie en energiezuinige apparatuur.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Administratiekosten

De kosten die de geldgever of hypotheeknemer in rekening brengt voor het behandelen van een hypotheekaanvraag.