Huis kopen? Houd het hoofd koel

29 december 2015

Consumenten hebben weer vertrouwen in de huizenmarkt. Een goed teken, want daardoor stijgen de woningverkopen en de huizenprijzen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: Vereniging Eigenhuis waarschuwt dat de de woningmarkt in delen van de Randstad oververhit raakt. Houd het hoofd koel is het advies van Vereniging Eigen Huis.

Amsterdam en Utrecht

Vooral in delen van Amsterdam en Utrecht ontstaat een overspannen woningmarkt. Populaire huizen worden in de hoofdstad en Domstad vaak fors boven de stijgenen vraagprijzen verkocht en biedingen met financieringsvoorbehoud zijn volgens Eigen Huis kansloos.

Hoge maandlasten

Wie in populaire delen van het land een woning zoekt, moet volgens woningmarktexpert Bob Maas van Vereniging Eigen Huis het hoofd vooral koel houden. "Laat je tijdens het bieden niet meeslepen. Zorg dat de financiën op orde zijn zodat je weet wat je kunt en wilt betalen. Overbieden kan lieden tot hoge maandlasten. Een nieuwe woning moet geen financiële gevangenis worden."

De overspannen woningmarktsituatie in delen van de Randstad zorgt ervoor dat meer kopers zich richten op de randgemeenten rond de grote steden. Door dit zogeheten overloopeffect, breidt het herstel zich verder uit naar anderen delen van het land.

Verdubbeld vertrouwen

Volgens Vereniging Eigen Huis is het consumentenvertrouwen nu het hoogst sinds 2004 Eigen Huis begon met meten. Het consumentenvertrouwen is meer dan verdubbeld ten opzichte van eind 2012, het dieptepunt van de crisis.

Benieuwd naar wat jij maximaal kunt lenen? Bereken het hier. Lees hier meer over het kopen van een huis, zodat jij met een koel hoofd straks een bod kan doen.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Grondrente

De grondrente is een rentevergoeding voor de grondkosten tussen het moment van aankoop en moment van daadwerkelijke overdracht.