Hoofdstad voert maximumprijs in voor middensegment woningen

12 maart 2019

In Amsterdam, de stad waar de krapte op de woningmarkt nét iets extremer is dan in de rest van het land, wil de bizarre prijzen voor nieuwbouw door regelgeving aan banden leggen. Wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen en Bouwen maakte dit recent bekend. Gaat zoiets werken?

Huizen voor verpleegkundige en agent

Niet alle nieuwbouw wordt aan regels onderworpen, maar een specifieke groep, namelijk middeldure koopwoningen voor huishoudens die tussen de €38.000 en €60.000 per jaar verdienen. Huizen voor de leraar, de verpleegkundige en de agent, zoals de wethouder het omschrijft. Ze verdienen teveel om in een sociale huurwoning terecht te kunnen, maar te weinig om kans te maken op een woning (koop of huur) op de vrije markt.

Middeldure verkoop

Waar een doorsneewoning in Amsterdam nu €475.000 kost, mogen opgeleverde woningen in het middensegment volgens de nieuwe regels maximaal tussen de €175.000 en €297.000 kosten. Al eerder werden regels ingesteld voor de nieuwbouw van sociale en middeldure huurwoningen, dit wordt nu verder uitgebreid. Bij een nieuwbouwproject in omgeving Amsterdam moet 40% van de woningen bestemd zijn voor sociale huur en nog eens 40% voor de middeldure huur. Binnen die laatste categorie komt nu ruimte om voor de middeldure verkoop te bouwen, mits de ontwikkelaars zich aan de gestelde maximumprijzen per woning houden.

Speculeren

De gemeente kan dit soort regels makkelijk doorvoeren, omdat ze eigenaar zijn van de grond waarop de nieuwbouw wordt ontwikkeld. Er kleeft wel een groot risico aan zo’n gestelde maximumprijs voor middeldure woningen: kopers kunnen gaan speculeren. Ze kopen een woning aan voor een redelijke prijs (door de gestelde regels) en verkopen het huis door voor een veel hogere som. Wethouder Ivens kent het risico en zou hier graag iets tegen doen, maar zegt zelf de juiste smaak nog niet te hebben gevonden.

Verhuurverbod

Een antispeculatiebeding zou kunnen werken, maar is waarschijnlijk niet effectief genoeg. Zo’n beding geldt namelijk maar kort en ook de handhaving is moeilijk hierop. Naast de invoering van maximumprijzen overweegt het college om een verhuurverbod in te voeren. Dit maakt de middeldure koopwoningen niet interessant meer voor beleggers, waardoor de verkoopprijzen überhaupt zullen dalen.

Toekomstvragen

De spannende vraag blijft natuurlijk: willen ontwikkelaars betrokken zijn bij nieuwbouwprojecten als de verkoopprijs aan banden wordt gelegd en ze er dus minder op verdienen gaan? Zo ja: zullen ze  dan niet juist (te) kleine en lelijke woningen bouwen? Dat zal de toekomst verder uitwijzen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Traditioneel gebouwde huizen

Traditioneel gebouwde huizen zijn woningen die worden gemetseld op de bouwplaats. Ook bij traditionele bouw kan men gebruik maken van prefab wanden, kozijnen en vloeren.