Hogere NHG-grens alleen voor aankoop

17 juli 2009

HOUTEN – De Nationale Hypotheekgarantie die het kabinet onlangs tot 1 januari 2011 heeft verhoogd naar 350.000 euro, is alleen bedoeld voor de aankoop van een woning. De hogere grens is niet bedoeld voor woningeigenaren die hun huidige hypotheek willen oversluiten om te profiteren van de gunstige voorwaarden van de NHG.

Minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft dit afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De stichting WEW, die de regeling uitvoert, heeft de banken hier afgelopen donderdag over geinformeerd.

Lopende aanvragen voor oversluitingen tot 350.000 euro mogen tot 17 september wel worden afgehandeld. Banken krijgen altijd twee maanden de tijd om een wijziging door te voeren. Banken is gevraagd in de tussentijd terughoudend te zijn met deze oversluitingen, aldus een woordvoerder van Van der Laan.

Met de verfijning van de maatregel wil de minister oneigenlijk gebruik tegengaan."De verhoging is puur bedoeld om de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen", zegt zijn woordvoerder. Hoeveel aanvragen voor oversluiting tot 350.000 euro er al liggen is niet bekend, ook niet bij het WEW.

Hypotheken kunnen nog steeds wel overgesloten worden om deze onder de NHG te laten vallen, maar alleen tot aan de oude grens van 265.000 euro. Bij een oversluiting moet er wel altijd sprake zijn van een verbetering van de woning.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bereidstellingsprovisie

Bereidstellingsprovisie (ook wel verlengingsprovisie genoemd) is het bedrag aan kosten dat door de geldgever in rekening wordt gebracht voor het verlengen van een offerte. Een offerte heeft namelijk een beperkte geldigheidsduur. …