Hogere hypotheek mogelijk vanaf oktober

9 september 2010

HOUTEN – Wie z'n hypotheekrente voor minder dan 10 jaar vast zet, kan vanaf oktober meer lenen.

Banken werken bij de verstrekking van hypotheekleningen met de zogenoemde toetsrente, om te bepalen hoeveel huiseigenaren maximaal mogen lenen. De toetsrente geldt alleen als de hypotheekrente voor minder dan tien jaar wordt vastgelegd. Bij rentevaste perioden van tien jaar of langer geldt de offerterente als leentoets.

Toetsrente
Eén keer per kwartaal past de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) de toetsrente aan. Door de daling van hypotheekrentes eerder dit jaar ging de toetsrente afgelopen juli al omlaag van 5,8 procent naar 5,4 procent. Per 1 oktober doet de NVB er nog een schepje bovenop, en gaat de toetsrente van 5,4 procent naar 4,9 procent.

De gemiddelde tienjaarsrente voor hypotheken daalde afgelopen week opnieuw, naar 4,34 procent, en de vijfjaarsrente zakte naar 3,77 procent. Begin dit jaar stond de tienjaarsrente nog op gemiddeld 5,05 procent, en de vijfjaarsrente op 4,5 procent.

Rentedaling
De rentedaling van zo'n 0,8 procentpunt bij een vijfjarige rentevaste periode, impliceert bij een hypotheek van twee ton lagere rentelasten van bruto 1.600 euro per jaar.

De lagere rente heeft nog geen duidelijk effect op de kwakkelende huizenmarkt. De oorzaak ligt vermoedelijk mede aan de politieke onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

Bron: Z24.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Inspectiekosten

Wanneer je voor een verbouwing de hypotheek verhoogd of er een tweede hypotheek afgesloten wordt¬†kan de¬†geldgever na de verbouwing het huis laten ‘inspecteren’. Een taxateur beoordeelt dan of de verbouwing …