Hogere huizenprijzen in vierde kwartaal

14 januari 2008

De prijzen van woningen zijn in het vierde kwartaal verder omhoog gegaan. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal bedroeg de stijging gemiddeld 1,2 procent. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekendgemaakt.
De prijs van een verkochte woning komt nu gemiddeld uit op 247.000 euro, aldus de makelaarsorganisatie.

Langer te koop
De makelaarsvereniging noemt het opvallend dat voor het eerst sinds lange tijd minder woningen werden verkocht. Het aanbod te koop staande huizen nam daardoor toe. Ook staan woningen langer te koop. Het duurt momenteel gemiddeld 78 dagen voordat een huis wordt verkocht.

Stagnatie
Het lijkt het erop dat de huizenmarkt stagneert door een tekort aan betaalbare koopwoningen, constateert NVM-voorzitter Ger Hukker. "Het blijkt dat de lagere en modale inkomensgroepen moeilijker aan een woning komen." Het afnemend aantal transacties vertaalt zich nog niet in lagere prijzen.

Over het hele jaar bekeken werd de gemiddelde woning 4,3 procent duurder. De makelaarsvereniging verwacht dat de prijzen door de stagnatie op de woningmarkt dit jaar rond de 2 procent zullen stijgen.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Spaarloon

Sinds 1 januari 2006 kun je kiezen om mee te doen met de reeds bestaande spaarloonregeling of met de nieuwe levensloopregeling. Je kunt niet aan beide regelingen tegelijk meedoen. Je werkgever is …