Hogere belasting voor huizen boven 1 miljoen euro

3 februari 2010

Houten – De bezitters van een huis met een WOZ-waarde hoger dan 1 miljoen euro zullen meer belasting moeten betalen. Hierover heeft het kabinet vrijdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. “Mijlpaal dure huizensubsidie” schreef minister van financiën Wouter Bos vrijdag op zijn weblog.

Het kabinet besloot vorig jaar al tot deze maatregel, toen de coalitiepartijen het eens werden over een pakket te treffen maatregelen om Nederland door de economische crisis te slepen. Het voorstel houdt niet in dat de hypotheekrenteaftrek wordt versoberd, maar dat het eigenwoningforfait verhoogd wordt. “Minder subsidie voor bezitters van dure huizen”, aldus Bos.

In 2016 zal het forfait voor huizen boven de 1 miljoen euro naar 2,35% gaan. Op het moment zij er om en nabij de 24.5000 woningen met een WOZ-waarde boven de 1 miljoen euro. Het bedrag zal echter niet geïndexeerd worden. Wanneer de huizenprijzen gaan stijgen, zullen er meer mensen onder het verhoogd forfait vallen.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Kettingbeding

Een kettingbeding is een beding dat wordt opgenomen in de transportakte. De verkoper is verplicht dit beding bij de eigendomoverdracht aan de nieuwe eigenaar op te leggen. Voorbeelden hiervan zijn …