Hoge rente spaarhypotheek moet omlaag

12 februari 2019

De Consumentenbond wees recent op onrecht in hypotheekland: banken rekenen hogere rentes voor spaarhypotheken dan voor gewone annuïteitenhypotheken. Hier is geen geldige reden voor, zo meent de bond en stapt ermee naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Meer rente

Nieuwe klanten kunnen sowieso geen spaarhypotheek meer afsluiten, maar bestaande klanten (die al zo’n lening hadden en willen verlengen) hebben deze optie wél. Alleen is deze steeds minder aantrekkelijk. De afgelopen jaren is de hypotheekvariant flink duurder geworden. Als je bij de ING bijvoorbeeld een spaarhypotheek voor 20 jaar vast wil afsluiten, betaal je 0,85% meer rente dan voor een annuïteitenhypotheek over dezelfde periode.

Aflossingsvrij of niet?

Banken rekenen een hoger rentetarief omdat ze de spaarhypotheek onder de aflossingsvrije hypotheken scharen, waardoor de geldverstrekker zelf meer risico loopt. De Consumentenbond is het absoluut niet eens met deze categorisering. Dit omdat bij deze spaarvariant niet wordt afgelost, maar juist belastingvrij wordt gespaard, waarna je aan het einde van de looptijd de volledige hypotheeksom in één keer aflost.

Belastingdienst vooral benadeeld

Daarnaast is de nettoschuld uiteindelijk ook niet groter dan bij een annuïtaire hypotheek die maandelijks wordt afgelost. De klant zelf heeft niet zoveel last van de hoge hypotheekrente bij de spaarvariant, omdat die de gehele looptijd over de volledige hypotheeksom kan worden afgetrokken. Wie dan het meeste wordt benadeeld? Precies, de Belastingdienst.

Autoriteit Financiële Markten

De Consumentenbond stapt met deze ongerechtigheid naar het AFM. Ze vinden dat de banken zich niet gedragen volgens het eensporig rentebeleid. Hierin staat voorgeschreven dat je bestaande én nieuwe klanten op eenzelfde manier moet behandelen. We zijn benieuwd naar de uitspraak van de AFM!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Uitstelrente

Uitstelrente is een begrip dat voorkomt in de model koop-/aannemingsovereenkomst. Als je een nieuwe woning laat bouwen wordt dit in termijnen betaald. Eerst de grond en naarmate de bouw vordert …