Klik hier om WhatsApp te openen

Hoe lossen we de woningnood op? Met een crisis- en herstelwet!

Bouwbedrijf Janssen de Jong presenteerde recent hun jaarcijfers. De middelgrote bouwer zag de omzet en winstgevendheid flink stijgen. Zo is het gesteld met vele bouwbedrijven. Toch wordt er nog niet genoeg gebouwd om de oververhitte woningmarkt af te koelen. Het bouwtempo ligt te laag, het zou allemaal veel efficiënter kunnen. Hoe dan?

Onnodig veel tijd

Er zit gemiddeld zeven jaar (!) tussen de eerste woningbouwplannen en de dag van de sleuteloverdracht. De meeste tijd hiervan gaat niet naar het fysieke bouwen van de woning, maar naar (ambtelijke) procedures en bestemmingsplanwijzigingen. Dit komt omdat er te weinig geschikte bouwgrond is, omdat er te weinig gekwalificeerde mensen werken bij de gemeenten en omdat de procedures sowieso onnodig veel tijd kosten.

Ambtelijke stroperigheid

Als het bouwen van een woning zo lang blijft duren als het op dit moment duurt, is de woningnood in 2025 nog niet opgelost. Op dit moment is er een woningtekort van ongeveer 200.000. De voorspelling is dat als er jaarlijks 80.000 huizen worden bijgebouwd, het tekort aan woningen in 2025 is gehalveerd. Dat zou fantastisch zijn, maar die 80.000 zit er met de huidige ambtelijke stroperigheid niet in. Afgelopen jaar werden er bijvoorbeeld 62.000 huizen gebouwd, meer dan in de zeven jaar daarvoor.

Crisis- en herstelwet

Maar hoe komen we af van die tijdrovende procedures die het bouwproces vertragen? CEO Hans Smits van het bouwbedrijf Janssen de Jong opperde in het FD een interessante oplossing: de invoering van een crisis- en herstelwet. Een dergelijke wet werd in het verleden toegepast op de infrastructuur. Het duurde namelijk tientallen jaren voordat het laatste stukje A4 werd aangelegd. Door de voornoemde wet kon dat laatste deel van de weg in een paar jaar worden gerealiseerd.

Procedures inkorten

De crisis- en herstelwet kan waar nodig procedures en beroepsmogelijkheden inkorten, een uitkomst voor de woningmarkt. Natuurlijk blijven er ander factoren waardoor er niet aan de complete woningvraag kan worden voldaan, zo is er een schreeuwend arbeidstekort in de bouwsector. Toch zou het invoeren van een nieuwe wet nét het verschil kunnen maken op de krappe Nederlandse woningmarkt.

Waarmee kunnen we je helpen?