Historisch lage hypotheekrente 30 jaar vast

12 november 2020

Stel, je wil een hypotheek afsluiten met NHG, dus tot €310.000. Steeds meer mensen kiezen dan voor een lange vaste renteperiode. Dat is niet zo gek, de gemiddelde hypotheekrente voor 30 jaar vast ligt op dit moment lager dan ooit.

1,84%

Afgelopen maart bereikten alle langlopende hypotheekrentes een historisch dieptepunt. Nu, acht maanden later, duikt 30 jaar rentevast (met NHG) als eerste onder dat memorabele rentepercentage. In maart lag de gemiddelde rente op 1,87%, nu al op 1,84%.

Lange rentevaste periodes omlaag

Waarschijnlijk volgen binnenkort de 10 en 20 jaar rentevast in de duikvlucht, die liggen nu nog iets boven de dieptepunten van maart met gemiddeld 1,2% rente (bij 10 jaar vast met NHG) en 1,49% rente (bij 20 jaar vast met NHG). Het was een aantal jaar geleden nog niet voor te stellen, maar inmiddels is 20 jaar vast de populairste rentevaste periode.

Vorige week  alleen al was de 20 jaar rentevast goed voor 54% van het totaal aantal hypotheekaanvragen. Daarop volgde de populaire 10 jaar vast met 30%, terwijl in 12% van de gevallen voor 30 jaar rentevast werd gekozen.

Hypotheek met NHG

We hebben expres de rentepercentages getoond van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Deze hypotheekvorm kun je alleen afsluiten bij woningen tot €310.000,-. Volgend jaar stijgt die grens gelukkig naar €325.000,-. Maar waarom kiezen we voor de NHG-rentepercentages? Die liggen lager dan bij de hypotheken zonder NHG.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je 0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds.

Dit jaar nog oversluiten naar een NHG-hypotheek en profiteren van een voordelige rente? Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Eindheffing

Door de Belastingdienst wordt vaak eerst een voorlopige teruggave verstrekt. Daarna ontvang je na verloop van tijd een eindheffing. In sommige gevallen hoef je geen aangifte te doen voor de …