Historisch laag, maar wel duurder

6 februari 2019

Afgelopen periode was er een ware prijzenslag gaande op de hypotheekmarkt. De concurrentie groeide en het aanvragen van een lening kon steeds efficiënter en dus goedkoper. Minimale marges werden gerekend, maar die fase lijkt voorbij.

Rente op staatsleningen

Een belangrijke richtlijn voor de hoogte van de hypotheekrente die door consumenten wordt betaald, vormt de huidige rente op de Nederlandse staatsleningen. Die laatstgenoemde rente is al een paar maanden aan het dalen, voornamelijk door de onzekerheid rondom de Brexit en de handelsoorlog tussen China en de VS.

Kwart procent meer

Het feit dat de rente op de staatsleningen daalt, zou betekenen dat ook de hypotheekrente de afgelopen maanden omlaag had moeten gaan. Maar dit is niet het geval. In januari betaalden huizenkopers een kwart procent meer rente dan je zou verwachten, uitgaande van de staatsleningen en het bijbehorende rentepercentage.

Invloed van investeerders

Wat is er aan de hand? Waarom laten hypotheekverstrekkers hun minimale marges los? Zeker weten doen we het niet, maar waarschijnlijk heeft het te maken met externe investeerders die met hun beleggingen de hypotheekpotjes van sommige geldverstrekkers vullen. Mogelijk stoppen zij met investeren als de rente nog verder daalt en zij er dus een nog lager rendement aan over houden.

Ondanks de iets ruimere marge is de hypotheekrente gelukkig nog steeds van een historisch laag niveau. Wil je daar nog van profiteren? Maak dan snel een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Zuivering

Zuivering is het vervallen van hypotheken, beperkte rechten en beslagen die op een goed rusten. De rechten en beslagen vervallen door levering en betaling van de koopsom .