Het voordeel van een hypotheekadviseur onderzocht

16 mei 2018

De Hypotheekbond deed een onderzoek onder 382 mensen die onlangs een hypotheek af- of oversloten. Er werd gekeken of de huiseigenaren de voordeligste optie op dat moment op de hypotheekmarkt hadden gekozen. Wat bleek? Diegenen die via een adviseur hun lening hadden afgesloten waren véél voordeliger uit dan de huiseigenaren die het via hun (eigen) bank regelden.

Driekwart was te duur uit

Bij Radar op Radio 1 werden de resultaten van het onderzoek uitgebreid besproken. Het opvallendst is misschien wel dat 76% van de ondervraagden had kunnen besparen, dus een voordeliger hypotheekdeal hadden kunnen afsluiten. Natuurlijk werd hier vooral naar de prijs gekeken, en niet naar de voorwaarden die bij de betreffende hypotheek horen.

De macht van de grootbanken

Een groot deel van de voornoemde 76% heeft hun hypotheek afgesloten bij hun eigen bank, of bij een bekende naam. Dit is niet zo verwonderlijk: de grootbanken hebben nog ongeveer 80% van de gehele hypotheekmarkt in handen. Maar of deze grote groep de juiste keus maakt door naar één bank te gaan voor hypotheekadvies? Het onderzoek laat zien dat mensen die een lening bij een bank afsluiten gemiddeld 0,67% meer rente betalen vergeleken met de scherpste aanbieder.

Alleen eigen assortiment

Op een fikse hypotheek kan dat verschil van 0,67%  uiteindelijk duizenden euro’s schelen. Het grote nadeel van een hypotheek afsluiten bij de eigen bank, is natuurlijk dat ze alleen in hun eigen assortiment kijken naar een passende hypotheek, terwijl een andere verstrekker wellicht iets kan bieden dat veel beter bij je persoonlijke situatie past.

Selectief distributiebeleid

Bij een doorsnee onafhankelijke adviseur (dat zijn wij allesbehalve) scheelt het aanbod dat de adviseur doet ook nog ongeveer 0,3% met de scherpste aanbieder. Dit komt vaak door het selectieve distributiebeleid van de hypotheekverstrekkers. Geen enkele partij heeft namelijk toegang tot alle beschikbare hypotheken. VVD-kamerlid Roald van der Linde heeft aan de Tweede Kamer vragen gesteld n.a.v. het onderzoek. Zijn doel: meer transparantie voor de klant, zodat ze écht voor de meest voordelige hypotheekoptie kunnen gaan.

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Inspectiekosten

Wanneer je voor een verbouwing de hypotheek verhoogd of er een tweede hypotheek afgesloten wordt kan de geldgever na de verbouwing het huis laten ‘inspecteren’. Een taxateur beoordeelt dan of de verbouwing …