Herstel woningmarkt zet door

17 oktober 2013

HOUTEN – Het herstel van de woningmarkt zet door. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat er het afgelopen kwartaal zo’n 30.700 huizen zijn verkocht. Dit betekent een toename van 10% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

De gemiddelde prijs van een woning is wel met 3,6% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Toch verwacht men dat verdere sterke prijsdalingen voorlopig uit zullen blijven. In het derde kwartaal van dit jaar daalden de prijzen slechts met 0,6%, waarmee de gemiddelde woningprijs momenteel op €205.000 ligt. NVM-voorzitten Ger Hukker: “De prijsdaling blijft relatief beperkt. Deze trend zet zich naar verwachting door. In de komende periode zullen de prijsdalingen naar verwachting verder afzwakken.” 

Een toename van het aantal verkochte woningen is niet in heel Nederland aan de orde. In de zogeheten krimpregio’s aan de randen van het land, te weten de omgeving Oss-Veghel en ten Oosten van Arnhem, blijft het herstel achter. Universiteitssteden als Leiden, Enschede en Eindhoven presteren daarentegen juist opvallen goed. Ook in de traditioneel geliefde steden Amsterdam en Groningen is de woningmarkt herstellende.

Als belangrijke oorzaken voor het doorgezette herstel noemt de NVM de verbeterde betaalbaarheid van woningen door de afgenomen huizenprijzen en lage hypotheekrentes. De makelaarsvereniging benadrukt tevens dat veel consumenten ‘crisismoe’ zijn en uitgestelde verhuiswensen alsnog doorgang laten vinden. Ook de steeds optimistischer klinkende signalen vanuit de banken en de politiek leven een bijdrage. 

De NVM wil blijven waken voor te veel optimisme. “Er is nog veel onduidelijkheid over de aangekondigde bezuinigingen van de overheid en het effect daarvan op de koopkracht,” aldus Hukker. “Die onzekerheid werkt met name door op de woningmarkt: het maakt consumenten voorzichtig en afwachtend.” 

Of de woningmarkt definitief hersteld is, is volgende de NVM pas in de zomer van 2014 te beoordelen. 

 
Bron: Vereniging Eigen Huis

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vrij te aanvaarden

Een woning die bewoond wordt is minder waard dan een woning die vrij te aanvaarden is. De koper kan er dan immers direct zelf in gaan wonen. Men houdt vaak …