Herstel woningmarkt in vrijwel alle regio’s

10 juni 2015

HOUTEN – In vrijwel alle regio's van Nederland heeft de woningmarkt zich hersteld. Het tempo van dit herstel was per regio verschillend, maar in 2014 zijn in alle regio's meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In 37 van de 40 regio's is de gemiddelde verkoopprijs van een woning ook gestegen. Dit staat te lezen in een rapport dat de Rabobank presenteerde.

De eerder gedaalde woningprijzen, historisch lage hypotheekrentes en groei van de werkgelegenheid in Nederland hebben een belangrijke bijdrage geleverd voor het herstel. 

In de regio's Groot-Amsterdam, Zuidwest-Overijssel, Flevoland en de Zaanstreek zijn de prijzen het hardst gestegen. "Alleen in Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl en omgeving en in Oost-Zuid-Holland lag in 2014 de gemiddelde verkooprijs lager dan het jaar ervoor." Aldus Rabobank-econoom, Rogier Aalders.

In Groot-Amsterdam herstelde de woningmarkt het snelst. Daar werden in 2014 zo'n 57% meer woningen verkocht dat een jaar eerder. In die periode zijn de prijzen gemiddeld met 7% gestegen. Ook in Utrecht, Agglomeratie Haarlem, Noordoost-Noord-Brabant en Het Gooi en Vechtstreek namen het aantal woningverkopen met meer dan 50% toe.

"In een aantal perifere regio's, zoals Zeeuws-Vlaanderen en Zuidwest-Drenthe, was de groei van het aantal transacties in 2014 aan de lage kant", zo geeft Aalders aan.

 

Bron: Nu.nl

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Koopsubsidie

Met koopsubsidie wil de overheid het eigen woningbezit bevorderen. De regels voor koopsubsidie zijn vastgelegd in de Wet Bevordering Eigenwoningbezit (BEW). Wanneer een aanvrager voldoet aan de voorwaarden, kan hij …