Helft Eerste Kamer wil beperking hypotheekrenteaftrek

11 november 2010

HOUTEN – Zeven partijen in de Eerste Kamer willen dat het kabinet volgend jaar met een geheel nieuwe visie komt op de woningmarkt. Hierbij dient het kabinet dan ook uit te gaan van een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Deze motie werd afgelopen dinsdag ingediend en is ontraden door staatssecretaris Frans Weekers, van financiën.

De zeven partijen vertegenwoordigen in totaal 37 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. De regeringspartijen CDA en VVD zijn fel tegen, maar beschikken binnen de Eerste Kamer niet over een meerderheid (met behulp van PVV) in zetels. Bij de stemming volgende week zal het verschil dan ook gemaakt worden door de ene zetel van de Onafhankelijke Senaatsfractie. Deze fractie is een samenwerkingsverband van een aantal regionale partijen, in de Eerste Kamer vertegenwoordigd door Henk ten Hoeve.

De motie vraagt het kabinet om een ‘integrale herziene visie op de woningmarkt van zowel koop- als huurwoningen’. Wat de indieners betreft moet er dan ook gekeken worden naar mogelijkheden voor het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Het kabinet is echter fel tegen, en wil niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek, ter bevordering van de rust op de woningmarkt. In de Tweede Kamer heeft het kabinet steun van een meerderheid voor dit standpunt.

 

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Transport

Het transport is het overdragen van eigendom.