Klik hier om WhatsApp te openen

Halen banken teveel marge binnen op hypotheken?

Zo’n tien jaar geleden kregen Nederlandse banken flinke kritiek over zich heen: de marge tussen hypotheekrente en kapitaalmarktrente was wel erg groot. Dit werd aangepakt, maar wordt het nu, tien jaar later opnieuw een probleem? Het verschil lijkt weer op te lopen, hoe komt dit?

Flinke marge

De laatste tijd lijkt het gat tussen de kapitaalmarktrente en de rente die de hypotheeknemer moet betalen weer aanzienlijk te zijn opgelopen. Afgelopen jaar bijvoorbeeld, lag de gemiddelde hypotheekrente voor tien jaar vast rond de 1,9%. De marktrente lag in diezelfde periode rond de 0,6%. Een verschil – dus voor de banken een (bruto)marge – van 1,3%.

Bang voor handelsoorlog

Dit jaar loopt het verschil nog verder op. De marktrente daalt heel hard, ze ligt inmiddels dichtbij de -0,1%. Wat veroorzaakt deze daling? Beleggers zijn bang voor een handelsoorlog en duwen samen de lange rente naar beneden, naar onder nul. Ook de hypotheekrente is gedaald, maar niet met zo’n vaart. Die staat inmiddels op gemiddeld 1,7%, waardoor de brutomarge is opgelopen naar 1,8%. Dit terwijl de administratie en de risico’s zo ongeveer gelijk gebleven zijn.

Toch geen extra marge

Betekent dit nu dat de banken extra veel marge halen? Dat valt nog te bezien. Hun financiering loopt maar gedeeltelijk via de kapitaalmarkt. Het meeste geld voor hypotheken komt uit het geld dat mensen sparen, en juist die spaarrente staat nu vast op praktisch nul. Voor lagere hypotheekrentes moet je dus vooral bij verzekeraars en pensioenfondsen zijn. Toch lijken die voorlopig tevreden met hun marktaandeel en extra marge.

Waarmee kunnen we je helpen?