Groot verschil in prijs bouwvergunningen

17 september 2018

Wil je een nieuwbouwwoning kopen ontkom je er niet aan: een al dan niet prijzige bouwvergunning. Vereniging Eigen Huis trok (VEH) recent aan de bel, na een onderzoek naar de prijsverschillen tussen diverse Nederlandse gemeenten. De bedragen kunnen per plaats duizenden euro’s schelen.

Ruim €7.000 verschil

In Voorschoten bijvoorbeeld betaalt een koper €9.000 voor het papierwerk van een bouwvergunning (voor een huis met bouwkosten van €130.000), terwijl in Hogeveen eenzelfde vergunning maar €1.850 kost. Hier zijn de duurste en de goedkoopste gemeente qua kosten met elkaar vergeleken, de VEH vindt (terecht) dat een dergelijk bedrag bij verschillende gemeenten niet zover uiteen mag lopen.

Bouwleges

Niet alleen bij nieuwbouw verschillen de bouwleges, ook bij verbouwingen liggen de bedragen enorm ver uit elkaar. Voor een verbouwing van €10.000 rekent (alweer) Voorschoten €938 voor een vergunning, terwijl het nabijgelegen Leiden een heel ander bedrag rekent: nog geen €40. Hoe komt het dat de kosten per gemeente zo verschillen?

Transparante kostprijsberekening

Zelf hebben gemeenten geen duidelijke, heldere onderbouwing van de kosten die zij rekenen voor een bouwvergunning, dit terwijl ze sinds vorig jaar hier wel toe zijn verplicht. De hoge bedragen die bijvoorbeeld Voorschoten rekent zijn hierdoor niet te controleren. Een slechte zaak, zo meent de VEH. Hoe zou dit kunnen veranderen? Volgens de vereniging moet het Rijk hierbij betrokken worden; zij moeten de gemeenten dwingen om een uniforme en transparante kostprijsberekening te hanteren.

Tot voorbeeld

De VEH wil verder de gemeentelijke rekenkamer van de tien duurste en tien goedkoopste plaatsen vragen om de kostenberekeningen te analyseren. Hierdoor kunnen grote verschillen worden aangewezen, en de ‘goedkope’ (meer efficiënte gemeenten) tot voorbeeld dienen voor de ‘dure’ gemeenten. Mocht dat niet werken, kan het Rijk nog altijd voorschrijven binnen welke marge de gemeenten kosten voor legesvorderingen mogen doorberekenen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Stil pandrecht

Stil pandrecht is een bezitloos pandrecht dat ook kan worden gevestigd op toekomstige vorderingen, mits deze voortkomen uit een reeds bestaande rechtsverhouding. Het dankt zijn naam aan het feit dat …