Groot deel huurders ontevreden met woning

27 maart 2018

De ING Woonindex die heel recent werd gepubliceerd, maakt één ding duidelijk: een eigen huis maakt gelukkig, een huurhuis niet. De Woonindex peilt het vertrouwen van huurders en huiseigenaren in de woningmarkt, en er zijn opvallende trends zichtbaar.

Percentages & rapportcijfers

Het meest opvallende is misschien nog wel het volgende percentage: slechts 15% van de huurders is tevreden met zijn of haar huis. Onder de woningeigenaren zijn de percentages heel anders verdeeld: tweederde geeft aan in zijn of haar ideale huis te wonen. Ter vergelijking: 25% van de starters die in een huurwoning verblijven vinden hun woonlasten te hoog, tegenover 3% van de mensen met een eigen huis. Daarnaast geven (startende) huurders hun woonplezier als rapportcijfer een magere 6,6, terwijl eigenaren op een dikke 8 komen.

Willen maar niet kunnen

Vooral starters zitten veel te lang vast in een huurhuis, terwijl ze eigenlijk heel graag willen kopen. Bijna driekwart van de starters wil kopen, maar door de stijgende huurprijzen (waardoor er niet gespaard kan worden) en de torenhoge huizenprijzen is dat vrijwel onmogelijk. Daarnaast is er natuurlijk nog het dalende aanbod, waardoor een koophuis voorlopig niet in het verschiet ligt.

Bij opa en oma op zolder

De manager Wonen bij ING, Wim Flikweert, merkt onder andere in een interview in Trouw en de Telegraaf op dat er nodig huizen bijgebouwd moeten worden, maar dat dat niet alleen de oplossing is. ‘De infrastructuur moet verbeterd worden, zodat de Randstad sneller bereikbaar wordt’. Daarnaast moeten de 4,3 miljoen koopwoningen die ons land rijk is, efficiënter benut worden. Zo zou het alleen al helpen als een ouder echtpaar bijvoorbeeld een jong stel op hun (leegstaande) bovenverdieping laat wonen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Systeembouw

Bij systeembouw wordt er gebouwd volgens een bepaald systeem. Voorbeelden hiervan zijn betonelementenbouw, houtskeletbouw en stapelbouw.