Groot deel gemeenten gaat door met starterslening

14 juli 2010

Volgens de Volkskrant gaat zeker de helft van de Nederlandse gemeenten door met het verstrekken van startersleningen aan nieuwkomers op de markt voor koopwoningen. Dit ondanks dat het budget hiervoor van het ministerie van VROM op is. 

Van de 245 Nederlandse gemeenten nemen 135, waaronder Rotterdam en Utrecht, zelf de verantwoordelijkheid over de startersleningen. Maar Almere en Amsterdam stoppen ermee. In de pot van VROM zat 40 miljoen euro voor starters op de woningmarkt.

Starters konden met de regeling een driejarige rente- en aflossingsvrije lening voor een deel van het aankoopbedrag van hun woning krijgen. Deze zachte leningen waren bedoeld om het gat te overbruggen tussen de koopsom en het maximale bedrag dat beginnende kopers voor hun eerste huis bij een bank kunnen lenen.

Het Rijk en de gemeenten financierden de startersleningen gezamenlijk. Het uitvoeringsorgaan Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN) maakte op 25 mei bekend dat het geld voor de startersleningen van VROM op was. Het aantal aanvragen in de voorgaande periode was verviervoudigd.

Bron: Eufin

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Beneficiair aanvaarden

Beneficiair aanvaarden is het aanvaarden van de nalatenschap onder de voorwaarde dat je niet aansprakelijk bent voor schulden die groter zijn dan de bezittingen.