Groot aantal tussentijdse aflossingen in 2014

11 december 2014

HOUTEN – De verruimde schenkingsvrijstelling (tot 100.000 euro) die eind dit jaar afloopt, zorgt in de laatste maanden van het jaar voor veel tussentijdse aflossingen van hypotheken. ING signaleert een grote stijging vergeleken met vorig jaar, zo stelt de bank in een donderdag uitgebracht rapport.

Tot en met 1 december is er bij ING Nederland 28 procent meer afgelost dan in dezelfde periode in 2013. In november alleen bedroeg de stijging op jaarbasis 40 procent. Dennis Noordervliet, directeur hypotheken bij de bank, verwacht aan het einde van het jaar nog een verdere toename.

Het Netwerk Notarissen liet recent al weten dat notarissen overuren draaien, omdat veel mensen op de valreep nog gebruik willen maken van de regeling. De kans is groot dat het in de laatste dagen van het jaar daarom al niet meer mogelijk is om aanspraak te maken op verruimde schenkingsvrijstelling.

Bij ING kunnen koopwoningbezitters uiterlijk 22 december het bedrag hiervoor overmaken. Dit omdat de bank voldoende tijd nodig heeft om alle aanvragen nog voor het einde van het jaar te verwerken.

Het kabinet besloot in augustus dat de populaire crisismaatregel niet wordt verlengd. Vanaf 1 januari mag daarom nog maar 50.000 euro belastingvrij worden geschonken en zijn daar meer restricties aan verbonden.

De woningverkopen trekken de laatste tijd flink aan. Hierdoor worden ook meer hypotheken verstrekt. In 2013 was de totale hypotheekmarkt in Nederland volgens Noordervliet goed voor 37 miljard euro. Dit jaar is dat naar verwachting 46 miljard euro.

Maar het wegvallen van de verruimde schenkingsvrijstelling kan de woningmarkt wel weer een knauw geven. Noordervliet gaat ervan uit dat een groot aantal huizenzoekers de aanschaf van een nieuwe woning door de ingreep nu naar voren halen. Dit zou een terugval in woningverkopen in het eerste kwartaal kunnen betekenen.

ING is met een portefeuille van 600.000 hypotheken een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.

 

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Betekenen

Het betekenen is de officiële bekendmaking van een exploot door de deurwaarder.