Grondprijzen Amsterdam bevroren

12 november 2008

HOUTEN – Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft voorlopig de grondprijzen voor 2009 bevroren, in verband met de kredietcrisis. Verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest heeft dit woensdag bekendgemaakt.
 
"Op dit moment is de markt onzeker. Over drie maanden kijken we opnieuw hoe het ervoor staat'', aldus de wethouder. Volgens de wethouder lijkt het erop dat de zogeheten vrij-op-naamprijzen (von) van nieuwbouwwoningen stabiliseren.

Op basis van dit gegeven en aan de hand van de bouwkosten en het percentage dat de ontwikkelaar verdient, worden de grondprijzen door de gemeente bepaald.

"Misschien gaan de prijzen zelfs wel omlaag, omdat mensen even niet kopen en ze lastiger aan een hypotheek kunnen komen. Buiten Amsterdam is dat al heel duidelijk te zien.'' De wethouder benadrukte dat op dit moment niet het idee bestaat dat de von-prijzen dalen.

Een andere factor die ook meeweegt is de vraag wat de bouwkosten gaan doen. Het zou kunnen dat de staalprijs gaat dalen, maar andere materialen kunnen juist weer duurder worden. Ontwikkelaars zouden mogelijk ook meer moeite kunnen krijgen met de  financiering van hun projecten en de uiteindelijke verkoop ervan.

"We zijn behoedzaam en nemen nu een adempauze om te kijken hoe de wereld zich ontwikkelt'', aldus Van Poelgeest.

Het college van B&W stelt elk najaar de zogeheten Grondprijzenbrief op, die vervolgens door de gemeenteraad goedgekeurd moet worden. In deze brief worden de grondprijzen vastgesteld van onder andere huizen en kantoren. Voor niet-commerciële functies, zoals sociale woningbouw, maatschappelijke en sociale voorzieningen werkt Amsterdam met vaste grondprijzen.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Annuïtaire hypotheek

Bij een annuïtaire hypotheek of annuïteitenhypotheek los je gedurende de looptijd van de hypotheek maandelijks een vast bedrag af. Je betaalt rente en aflossing. Bij een annuïtaire hypotheek los je gedurende …