Groep huiseigenaren met betalingsachterstand steeds kleiner

14 november 2018

Positief nieuws! Er zijn steeds minder mensen in Nederland met een betaalachterstand op de hypotheek. In oktober bestond deze groep uit nog maar 80.000 wanbetalers, terwijl een half jaar geleden nog minstens 86.000 woningbezitters hun lasten niet konden betalen.

Wanneer ben je een wanbetaler?

Als je als huiseigenaar minimaal drie keer je maandlasten niet kunt betalen, wordt je geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie.  Zij moeten de consument ervan weerhouden te hoge kredieten af te sluiten. Recent publiceerden ze hun nieuwste BKR Hypotheekbarometer, waarin mocht worden geconcludeerd dat er opmerkelijk veel minder mensen zijn bet een grote betalingsachterstand.

Steeds beter

Een jaar geleden, in oktober 2017, waren er bijna 91.000 woningbezitters met een betalingsachterstand van minimaal drie maanden. Dat is 12% meer dan dit jaar. Droogjes merkt de directeur van het BKR in de Telegraaf op dat het steeds beter gaat met de huiseigenaren in ons land. Zoveel mag uit deze cijfers wel geconcludeerd worden, helemaal vergeleken met de piek in 2015, toen 113.000 woningeigenaren hun hypotheek voor langere tijd niet konden betalen.

Maar 50.000

Hoewel het aantal wanbetalers nog steeds fors aan het dalen is, zijn er tijden geweest dat we onze hypotheek nog beter betalen konden. In oktober 2010 waren er maar 50.000 huizenbezitters die minimaal drie maanden betaalachterstand hadden op hun lening. Ondanks de daling komen er ook nog steeds nieuwe wanbetalers bij, het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld zo’n 1.750.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Zorgplicht

Iedere financieel dienstverlener heeft een zorgplicht jegens consumenten. Deze zorgplicht houdt in dat de financieel dienstverlener de consument zorgvuldig moet behandelen en adequate informatie moet verschaffen, zodat de consument een …