Klik hier om WhatsApp te openen

Groeiende groep koopt huis zonder hypotheek

Bijna een derde van de verkochte appartementen is dit jaar in contanten afgerekend, zo meldde een onderzoek dat het Kadaster gisteren publiceerde. Eén conclusie mag sowieso uit het onderzoek worden getrokken: de hypotheekloze huizenkoper is in opkomst.

Wie is die ‘hypotheekloze huizenkoper’?

Een groot deel van de groep die geen hypotheek afsluit bij het kopen van een woning, is 70+. Dit komt mede doordat de overheid van de jaren ’70 tot begin jaren ’90 door gunstige regelingen als hypotheekrenteaftrek en zogenaamde ‘premiewoningen’ mensen stimuleerde een huis te kopen. Twintigers en dertigers kochten in die tijd massaal een eigen huis. Inmiddels zijn de hypotheken lang en breed afgelost, en kan deze groep vaak met de eigen woning als onderpand een kleinere (senioren)woning betrekken.

Jonge beleggers

Een andere, opvallende groep die geen hypotheek afsluit, is de jonge belegger die investeert in studentenwoningen. Vaak zijn ze al in het bezit van meerdere woningen. Dit is bijvoorbeeld te zien in de volgende cijfers: in studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht is rond de 30% van de woningen zonder hypotheek gekocht. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komt het neer op ongeveer een kwart.

Cijfers

Het Kadaster ondersteunt de getrokken conclusie met verschillende cijfers: in 2016 kochten bijvoorbeeld particulieren in totaal 8,6 miljard euro aan woningen zonder hypotheek. Dit is in totaal 16% van de totale omzet van de particuliere woningmarkt. Ter vergelijking: in 2013 was dit nog maar 4 miljard.

Wat betekent dit voor de starter?

Deze toename van hypotheekloze kopers, werkt alweer niet in het voordeel van de starter. Deze moet opboksen tegen de 70+’ers met eigen geld. Deze groep hoeft niet langs de bank om een hypotheek te regelen, waardoor ze sneller kunnen handelen en vaak meer te bieden hebben. Vaak winnen de gepensioneerden het in deze huizenstrijd dus van jonge starters.

Waarmee kunnen we je helpen?