Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Gezocht: meesterfraudeur Harry O.

Gezocht: meesterfraudeur Harry O.
4 september 2017

In hypotheek-  en vastgoedland hoop je dat er vooral eerlijk zaken worden gedaan. Dat het huis dat je koopt je niet plots wordt afgenomen en dat er niet gefraudeerd wordt met je hypotheek of met je huurcontract. Sinds de jaren ’80 maakt pandjesbaas Harry O. zich schuldig aan alle voornoemde praktijken, maar justitie heeft hem nog steeds niet in de kraag kunnen vatten.

11 miljoen euro

Twee jaar nadat de rechtbank beval Harry O. op te sluiten, is hij nog steeds spoorloos. Ondertussen melden zich steeds meer gedupeerden. Inmiddels zou de huisjesmelker zo’n 11 miljoen euro illegaal hebben verdiend. Wie is deze ‘Harry O.’ precies, en hoe lukt het hem om al zo lang ongestoord zijn gang te gaan? Een kort portret.

‘Meneer Harry’

Nergens op internet is een foto van hem te vinden. Recente slachtoffers hebben ‘m naar eigen zeggen ook nooit in het echt gezien, maar onderhandelden steevast via de telefoon. Als ze wel een afspraak met hem hadden, werd die op het laatste moment door Harry afgezegd. De gedupeerden die in 2015 een rol speelden bij zijn veroordeling, omschreven hem allemaal als ‘Meneer Harry’. Hij zag eruit als een keurige heer met een mooie Jaguar. Hij was vriendelijk, zou het allemaal voor zijn klanten regelen gaan. Maar zodra Harry het geld binnen had, regelde hij niets meer.

Niet alleen dreigementen

Het helpt ook niet mee dat een slachtoffer zelden wil dat zijn of haar naam bekend wordt. Want wie protesteert, krijgt te maken met meneer O. Volgens gedupeerden komt hij niet aan de deur, maar dreigt meteen met rechtszaken en het in beslag nemen van je huis of andere kostbare dingen. Dat hij het niet alleen bij dreigementen laat, blijkt uit het volgende voorbeeld van een slachtoffer. Deze persoon wilde niet akkoord gaan met de verkoop van de woning van zijn overleden zoon aan Harry O., toen werd zijn huis in beslag genomen. Er zou namelijk een lening zijn. Vele rechtszaken later en vele duizenden euro’s later bleek dat crimineel O. een handtekening had vervalst.

Nog geen arrestatie

Er zijn talloze voorbeelden te noemen van fraude en criminele slimmigheidjes van de beruchte Harry O. Zoals het slachtoffer dat een huis kocht in Rotterdam. Bij de overdracht bleken er nog huurders in het huis te zitten. Raad eens wie zich meldde als verhuurder? Precies. Hij vroeg 13.000 euro voor het verscheuren van het huurcontract, dan was de koper van het huis van ‘m af. Het slachtoffer belde de politie, maar deze tip – net als vele anderen – leidde niet tot de arrestatie van meneer Harry.

Tips?

Niet alleen particulieren, maar ook de gemeente Den Haag heeft last van O. Al meer dan dertig jaar. Zo klopte hij ze bij nieuwbouwprojecten op slinkse wijze geld uit de zak, en bleek in 2012 dat bij 82 panden van hem allerlei dingen mis waren, van achterstallig onderhoud tot illegale verhuur. De juridische jacht op Harry O. gaat onverstoorbaar door, en tips blijven welkom.

Onze tip zou voorlopig zijn: Ga niet in zee met een voorkomende, vriendelijke heer die zichzelf Harry noemt en in een Jaguar rijdt.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Meer maximaal lenen in 2017?

Wie in 2017 een hypotheek wil afsluiten, kan in veel gevallen meer lenen dan dit jaar het geval is. Het Nibud heeft namelijk verruimde leennormen voor 2017 vastgesteld. Omdat komend … lees meer

Strengere hypotheekregels treffen jongeren
Herstel woningmarkt zet door

HOUTEN – Het herstel van de woningmarkt zet door. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat er het afgelopen kwartaal zo’n 30.700 huizen zijn verkocht. Dit … lees meer

ZZP’ers zeer moeilijk aan hypotheek

HOUTEN – Meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers (zzp'ers) in Nederland komt niet of zeer moeilijk aan een hypotheek. Dikwijls kunnen de ondernemers maar bij één bank terecht. … lees meer

Woningmarkt start 2014 veelbelovend
Lange rentevast periode wordt duurder

HOUTEN – Hypotheken met een lange rentevast periode zullen de komende jaren flink duurder worden. Dit door de ingang van nieuwe toezichtregels, bedoeld om banken veiliger te maken. Het is … lees meer

Over hypotheken

Bruto inkomen

Het bruto inkomen is het inkomen voor aftrek van belastingen en premies zonder overhevelingstoeslag. Op basis van dit inkomen wordt bekeken wat uw maximale mogelijkheden zijn voor een hypotheek.