Gezocht: meesterfraudeur Harry O.

Gezocht: meesterfraudeur Harry O.
4 september 2017

In hypotheek-  en vastgoedland hoop je dat er vooral eerlijk zaken worden gedaan. Dat het huis dat je koopt je niet plots wordt afgenomen en dat er niet gefraudeerd wordt met je hypotheek of met je huurcontract. Sinds de jaren ’80 maakt pandjesbaas Harry O. zich schuldig aan alle voornoemde praktijken, maar justitie heeft hem nog steeds niet in de kraag kunnen vatten.

11 miljoen euro

Twee jaar nadat de rechtbank beval Harry O. op te sluiten, is hij nog steeds spoorloos. Ondertussen melden zich steeds meer gedupeerden. Inmiddels zou de huisjesmelker zo’n 11 miljoen euro illegaal hebben verdiend. Wie is deze ‘Harry O.’ precies, en hoe lukt het hem om al zo lang ongestoord zijn gang te gaan? Een kort portret.

‘Meneer Harry’

Nergens op internet is een foto van hem te vinden. Recente slachtoffers hebben ‘m naar eigen zeggen ook nooit in het echt gezien, maar onderhandelden steevast via de telefoon. Als ze wel een afspraak met hem hadden, werd die op het laatste moment door Harry afgezegd. De gedupeerden die in 2015 een rol speelden bij zijn veroordeling, omschreven hem allemaal als ‘Meneer Harry’. Hij zag eruit als een keurige heer met een mooie Jaguar. Hij was vriendelijk, zou het allemaal voor zijn klanten regelen gaan. Maar zodra Harry het geld binnen had, regelde hij niets meer.

Niet alleen dreigementen

Het helpt ook niet mee dat een slachtoffer zelden wil dat zijn of haar naam bekend wordt. Want wie protesteert, krijgt te maken met meneer O. Volgens gedupeerden komt hij niet aan de deur, maar dreigt meteen met rechtszaken en het in beslag nemen van je huis of andere kostbare dingen. Dat hij het niet alleen bij dreigementen laat, blijkt uit het volgende voorbeeld van een slachtoffer. Deze persoon wilde niet akkoord gaan met de verkoop van de woning van zijn overleden zoon aan Harry O., toen werd zijn huis in beslag genomen. Er zou namelijk een lening zijn. Vele rechtszaken later en vele duizenden euro’s later bleek dat crimineel O. een handtekening had vervalst.

Nog geen arrestatie

Er zijn talloze voorbeelden te noemen van fraude en criminele slimmigheidjes van de beruchte Harry O. Zoals het slachtoffer dat een huis kocht in Rotterdam. Bij de overdracht bleken er nog huurders in het huis te zitten. Raad eens wie zich meldde als verhuurder? Precies. Hij vroeg 13.000 euro voor het verscheuren van het huurcontract, dan was de koper van het huis van ‘m af. Het slachtoffer belde de politie, maar deze tip – net als vele anderen – leidde niet tot de arrestatie van meneer Harry.

Tips?

Niet alleen particulieren, maar ook de gemeente Den Haag heeft last van O. Al meer dan dertig jaar. Zo klopte hij ze bij nieuwbouwprojecten op slinkse wijze geld uit de zak, en bleek in 2012 dat bij 82 panden van hem allerlei dingen mis waren, van achterstallig onderhoud tot illegale verhuur. De juridische jacht op Harry O. gaat onverstoorbaar door, en tips blijven welkom.

Onze tip zou voorlopig zijn: Ga niet in zee met een voorkomende, vriendelijke heer die zichzelf Harry noemt en in een Jaguar rijdt.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Nibud adviseert soepelere hypotheeknorm tweeverdieners
Prijsdaling bestaande koopwoningen iets minder sterk
150.000 bezoeken op Open Huizen Dag

HOUTEN – Tijdens de openhuizendag zijn zaterdag zo'n 150.000 bezoeken afgelegd aan de circa 45.000 deelnemende huizen. Dit heeft makelaarsorganisatie NVM laten weten. Op de open dag konden belangstellenden tussen … lees meer

Vijftig procent van Nederlandse woningen niet energiezuinig
Meer huizen nodig?

Meer huizen bouwen, dat is de conclusie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving trekken na onderzoek. Toename huishoudens In vrijwel alle gemeenten … lees meer

EU gaat bescherming tegen timeshare uitbreiden

BRUSSEL – Europese consumenten gaan aankoopbescherming krijgen bij timesharing van cruiseschepen en holidayclubs. Een ruime meerderheid van de EU-landen heeft afgelopen donderdag positief gereageerd op een voorstel daartoe van EU-commissaris Meglena Kuneva … lees meer

Over hypotheken

Openbare verkoop

Een openbare verkoop is het uitvoeren van een vonnis. Dit noemt men ook wel executieverkoop.