Generatiehypotheek

Een generatiehypotheek biedt uitkomst als je niet over de financiële middelen beschikt om een huis te kunnen betalen. Met deze hypotheekvorm kunnen jouw (schoon/groot)ouders een handje meehelpen om de aankoop van jouw droomhuis alsnog mogelijk te maken. Hoe werkt deze hypotheekvorm precies? Hoe kun je daarnaast jouw maximale generatiehypotheek berekenen? Voor de antwoorden op deze vragen en meer ben je bij Hypotheekrente.nl aan het juiste adres!

Generatiehypotheek: wat is het?

Met een generatiehypotheek kunnen (groot)ouders hun (klein)kinderen financieel helpen bij de aankoop van een huis. Bij deze hypotheekvorm gaan de ouders samen met het kind de lening aan. Dit is handig als het kind zelf de lasten niet kan betalen. Veel starters verdienen bijvoorbeeld in de eerste jaren van hun carrière nog niet genoeg om een passende hypotheek te kunnen krijgen. Anderen hebben nog niet het stabiele inkomen dat een hypotheek vereist. Ouders kunnen in dat soort situaties dus helpen en tekenen voor het bedrag dat het kind op basis van het inkomen niet zelf kan dragen.

Let op! De ouders lopen met deze hypotheekvorm wel een risico. Zij worden immers aansprakelijk voor (een deel van) de lening. Het inkomen of vermogen van de ouders moet dan ook groot genoeg zijn om de generatiehypotheek aan te kunnen gaan.

Hypotheekrenteaftrek mogelijk

De rente van een generatiehypotheek is voor het kind volledig fiscaal aftrekbaar, mits de hypotheek wordt gebruikt voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van de eigen woning. Daarnaast wordt het kind geacht de hypotheek geheel binnen maximaal 30 jaar af te lossen. De hypotheekrente is dan ook maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Het kind en de ouder kiezen samen met de hypotheekadviseur een passende hypotheek- en rentevorm. De adviseur kan namelijk precies berekenen wat het maximale bedrag is dat je kan lenen met een generatiehypotheek.

Andere vormen van hulp

Slechts enkele geldverstrekkers bieden de generatiehypotheek aan. Voor zover bekend kun je deze hypotheekvorm alleen bij de Rabobank en Obvion afsluiten. Gelukkig zijn er genoeg andere vormen van hulp mogelijk als een kind niet zelfstandig de volledige hypotheek kan betalen. Ouders kunnen bijvoorbeeld geld lenen aan hun kinderen uit eigen vermogen. Ook periodieke schenkingen zijn mogelijk. Verder behoort een eenmalige schenking ook tot de beschikbare opties.

Heb je advies nodig over een generatiehypotheek en alles wat daarbij komt kijken? Vraag in dat geval gelijk een gesprek aan bij een van onze adviseurs! Samen vinden we de beste hypotheekvorm voor jouw situatie.

Over hypotheken

Weduweverklaring

Verklaring bij verzekeringsvorm waarbij ter besparing van het successierecht, de echtgenoot/echtgenote van de geldnemer als eerste bevoordeelde voor het verzekerde kapitaal bij overlijden aangewezen wordt. Dit onder de verbintenis dat …