Generatiehypotheek

Een generatiehypotheek biedt uitkomst, als u niet de financiële middelen heeft om een huis te kunnen betalen. Met een generatiehypotheek helpen uw (schoon/groot)ouders een handje mee om de aankoop van het huis mogelijk te maken.

Generatiehypotheek: wat is het?

Met een generatiehypotheek kunnen (groot)ouders hun (klein)kinderen financieel helpen bij de aankoop van een huis. Bij de generatiehypotheek gaan de ouders samen met het kind de lening aan. Dit is handig als het kind zelf de lasten niet kan betalen. Veel starters verdienen namelijk in de eerste jaren van hun carrière nog niet genoeg om een normale hypotheek te kunnen krijgen. Of hebben nog niet het stabiele inkomen dat een hypotheek vereist. Ouders kunnen dus helpen en tekenen voor het bedrag dat het kind op basis van het inkomen niet zelf kan dragen. De ouders lopen hiermee wel risico: ze worden ook aansprakelijk voor (een deel van) de lening. Het inkomen of vermogen van de ouders moet ook groot genoeg zijn om de generatiehypotheek te kunnen aangaan.

Hypotheekrenteaftrek mogelijk bij generatiehypotheek

De rente van een generatiehypotheek is voor het kind volledig fiscaal aftrekbaar, mits de hypotheek gebruikt wordt voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van de eigen woning en het kind in maximaal 30 jaar de hypotheek helemaal aflost. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Het kind en de ouder kiezen samen met de hypotheekadviseur een passende hypotheek- en rentevorm.

Andere vormen van hulp

Er zijn diverse vormen van hulp mogelijk als een kind niet zelfstandig de volledige hypotheek kan betalen. Ouders kunnen bijvoorbeeld geld lenen aan hun kinderen uit eigen vermogen. Ook periodieke schenkingen zijn mogelijk. Verder is een eenmalige schenking ook een optie.

Advies over een generatiehypotheek nodig? Vraag een gesprek aan bij een van onze adviseurs!

Over hypotheken

Bureau Krediet Registratie (BKR)

Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, informeert over het leen- en aflosgedrag van consumenten in Nederland. In het Centraal Krediet Informatiesysteem van BKR worden betalingsverplichtingen van consumenten vastgelegd die een krediet, …