Gemiddelde huizenprijs boven de €300.000

5 maart 2019

Februari was een maand van nieuwe records op de woningmarkt. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster berekenden dat er in deze maand voor een huis gemiddeld €302.157 werd betaald. De grens van drie ton is hiermee voor het eerst gebroken.

Eerdere grenzen

Ter vergelijking: in mei 1996, nu bijna 23 jaar geleden, werd de grens van €100.000 als gemiddelde huizenprijs voor het eerst doorbroken. Ruim zes jaar later, in juli 2002, kostte een woning voor het eerst gemiddeld meer dan €200.000. Maar wat zegt die gemiddelde huizenprijs nu eigenlijk? Het is natuurlijk een interessante indicator van de prijsontwikkeling op de woningmarkt, maar misschien niet de beste.

Type woningen

De gemiddelde huizenprijs zegt namelijk weinig over het type woningen dat die maand verkocht is, in februari zijn dat er bijvoorbeeld relatief veel uit het duurdere segment. Er wisselden namelijk 15.125 eigenaren van huis/appartement, die daar bij elkaar €4,6 miljard voor over hadden. In december werden er veel meer huizen verkocht, namelijk 19.434 voor €5,6 miljard in totaal, wat neer komt op een gemiddelde woningprijs van €288.356,-.

Prijsindex als indicator

Een betere indicator is de prijsindex van het CBS en het Kadaster, hier wordt namelijk de prijsontwikkeling – een flinke in februari – gecorrigeerd met de gemiddelde WOZ-waarde van de verkochte huizen. Toch komen de trends op de lange termijn wel overeen. Mei 2013 bijvoorbeeld, ten tijde van de crisis, betekende een dieptepunt in de gemiddelde huizenprijs zowel als in de prijsindex.

Aantal verkochte woningen

Een andere indicator, die je hier eigenlijk niet los van kan zien, is natuurlijk het aantal verkochte woningen. Sinds vorig jaar neemt het aantal gestaag af. Over het hele jaar 2018 werden er 10% minder huizen verkocht dan in 2017. Ook dit jaar lijkt die trend zich voort te zetten: in januari werden er 6% minder woningen verkocht dan vorig jaar rond dezelfde tijd.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Economische gebondenheid

Dit is een gebondenheid met een regio of gemeente die je moet hebben om een huisvestingsvergunning te krijgen in het betreffende gebied.