Gemeenten verhogen OZB

27 november 2014

HOUTEN – Met ingang van 2015 zullen huiseigenaren gemiddel 2,38% meer kwijt zijn aan Onroerend Zaakbelasting (OZB). Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 109 Nederlandse gemeenten.

Overheid en gemeenten hebben vastgesteld dat de OZB volgend jaar met maximaal 3% mag stijgen. Één derde van de gepijlde gemeenten zullen de belasting met een hoger percentage verhogen.

De verhoging is in Zevenaar (16%), Helmond (15,3%), en Uitgeest (11,47%) het meest. In zeventien gemeenten wordt de OZB verlaagd, waaronder in Arnhem (-7,3%) en Rhenen (-4,5%).

Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont tevens aan dat de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland de afgelopen vier jaar gedaald is van €242.000 naar €211.000. Gezien het feit dat de OZB gebaseerd is op de WOZ-waarde van een woning, zou deze belasting eigen moeten dalen. Uit berekeningen blijft echter dat woningbezitters de afgelopen vijf jaar gemiddeld 20% meer OZB betaalden.

Vereniging Eigen Huis is voorstander van een andere heffing, waarbij ook huurders meebetalen aan gemeentelijke voorzieningen.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Erfdienstbaarheid

Erfdienstbaarheid is een last waarmee een onroerende zaak, het dienende erf, ten behoeve van een andere onroerende zaak – het heersende erf – is bezwaard.